Kariyer.net’in adaylara sorduğu “Yeni yılda iş aradığınız sektörü veya alanı değiştirmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 67’si “Evet” yanıtını verdi. Ankete katılanların yüzde 33’ü ise yeni yılda kariyer değişikliği düşünmüyor. Anket kapsamında iş arayanlara yöneltilen “Yeni yılda iş fırsatları artacak mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 60’ı “Evet” şeklinde yanıtlarken; yüzde 40’nın yanıtı ise “Hayır” oldu.


2012, 2011’den daha iyi geçecek

İş arayanlar, 2012 yılının 2011 yılına göre daha iyi geçeceğine inanıyor. Fakat ekonomi konusunda biraz temkinli yaklaşıyor. Kariyer.net’in anket kapsamında iş arayanlara sorduğu en dikkat çekici sorulardan biri de “2012 sizce 2011’den daha iyi mi geçecek?” sorusu oldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 59 “Evet”, yüzde 21’i “Hayır” ve yüzde 20’si ise “Farklı olmaz” şeklinde yanıt verdi. Ankette iş arayan adayların ekonomi ile beklentilerinin öğrenilmesi amacıyla sorulan “Sizce yeni yılda ekonomi daha iyi olacak mı?” sorusunu katılımcıların yüzde 45’i “Evet” şeklinde yanıtladı. Bu soruyu “Hayır” şeklinde yanıtlayanların oranı ise yüzde 55.


Kariyer.net tarafından 26 Aralık-03 Ocak tarihleri arasında düzenlenen anket çalışmasına toplam 31 bin 392 kişi katıldı. Ankete katılan adayların eğitim durumuna göre dağılımı şöyle gerçekleşti: Yüzde 51’i üniversite mezunu, yüzde 23’ü lise mezunu, yüzde 18’i MYO mezunu, yüzde 5’i yüksek lisans mezunu, yüzde 2’si doktora mezunu ve yüzde 1 ilköğretim mezunu.


2011’de iş ilanları % 36 arttı, olumlu tablo adayların beklentilerine yansıdı

Kariyer.net Genel Müdür Yusuf Azoz, istihdam açısından 2011’i olumlu göstergelerle geride bıraktığımızı, bunun da iş arayanların beklentilerine yansıdığını belirtiyor ve şu yorumu yapıyor: “Sitemizdeki hareketlere baktığımızda 2011’in ‘istihdamda istikrar’ yılı olduğunu söyleyebiliriz. Kariyer.net’te yayınlanan yeni iş ilanları sayısı 2009’dan 2010’a % 51, 2010’dan 2011’e ise % 36’lık bir artış sergiliyor. 2009’dan 2010’a gerçekleşen artışı krizden çıkış etkisi olarak yorumlayabiliriz. 2011 ise istikrarın ve 2010’daki hızlı toparlanmanın yerini sağlıklı ve istikrarlı bir büyümeye bıraktığı bir yıl oldu. 2011’in ilk yarısındaki daha hareketli olan piyasalar, yaz ayları ve sonrasında biraz dinamizm
kaybetse de büyüme devam ediyor ve istikrar sürüyor.”


2011’de istihdamın liderleri: inşaat, tekstil ve bilişim

Yükselen sektörler: Hayvancılık, medya ve enerji

Kariyer.net’in her yıl düzenli olarak paylaştığı verilere göre 2011 yılında istihdamın lider sektörleri inşaat, tekstil ve bilişim oldu. Yakaladıkları büyüme rakamları ile hayvancılık, medya ve enerji sektörleri ise 2011 yılında istihdamın parlayan yıldızları oldu.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz: “2011 yılında inşaat sektörü için yayınlanan yeni iş ilanlarında 2010 yılına göre yüzde 42 oranında artış yaşandığı görülüyor. Yıl boyunca inşaat sektöründe yaşanan hareketlilik istihdama yansırken, 2011 yılında yaklaşık 14 bin yeni iş ilanı yayınlandığını görüyoruz” dedi.


Azoz şöyle konuştu: “2011 yılında istihdamın lokomotif sektörlerinden biri de tekstil sektörü oldu. Tekstil sektörü son yıllarda yakaladığı büyüme ivmesini, 2011 yılında da sürdürdü. 2011 yılında tekstil sektöründe bir önceki yıla göre yüzde 43 artışla yaklaşık 14 bin yeni iş ilanı yayınlandı.”


Bilişim sektörünün son yıllarda yakaladığı büyüme rakamlarının istihdama damgasını vurmaya devam ettiğini belirten Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz: “Bilişim için yayınlanan yeni iş ilanlarında 2010 yılına göre 46’lik artış yaşandı. Yıl boyunca 11 binden fazla ilan yayınlandı ” şeklinde konuştu.

Hayvancılık, medya ve enerji gelecek için umut verdi

Kariyer.net’in araştırmasının sonuçlarına göre 2011 yılında istihdamın parlayan yıldızları hayvancılık, medya ve enerji oldu. Hayvancılık sektörü yeni iş ilanlarında 2010 yılına göre yüzde 83 artış yaşandı. Hayvancılık sektörü için yayınlanan yeni iş ilanlarında veteriner, ziraat mühendisi, zooteknist, veteriner sağlık teknikeri gibi pozisyonlara olan talebin arttığı gözledi.

2011 yılında medya sektörü için yayınlanan yeni iş ilanlarında ise 2010 yılına göre yüzde 76 artış oldu. Özellikle medya satış, reklam satış, haber muhabiri, kameraman ve grafik tasarım gibi pozisyonların istihdamında artış yaşandı.

İstihdam anlamında 2011 yılına damgasını vuran bir başka sektör ise enerji oldu. Enerji sektörü için yayınlanan yeni iş ilanlarında 2010 yılına göre yüzde 68 artış görüldü. Sektördeki taleple birlikte; çağrı merkezi, müşteri temsilcisi, bölge şube müdürü, elektrik, makine, inşaat, jeoloji ve harita mühendisi gibi pozisyonlarda istihdamın arttığı gözlendi.

Kariyer.net Hakkında Kurulduğu 1999 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veritabanında 14.5 milyon özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 34 bin firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Bugüne kadar 700 bin kişi Kariyer.net üzerinden iş buldu. Yaygın bir hizmet ağına sahip olan Kariyer.net, İstanbul Merkez ve Yeşilköy satış ofislerinin yanı sıra Kocaeli, Bursa, Ankara, Kayseri, Konya, İzmir, Antalya, Adana,Gaziantep ve Samsun satış ofisleri ile müşteri ve adaylarına yakın hizmet götürüyor. Kariyer.net’in en önemli özelliği, teknolojideki her yeniliği hiç zaman kaybetmeden İK’nın kullanımına sunuyor olması. Adayla işvereni en hızlı ve en ekonomik şekilde bir araya getirebilmek için Kariyer.net her geçen gün uygulamalarına yenilerini ekliyor. Hem adayların hem de işverenlerin ihtiyaçlarını çok iyi takip edip bu ihtiyaçlara ürün ve hizmetlerle hemen yanıt veren Kariyer.net böylece yıllardır sektördeki liderliğini koruyor.