Çin, dünya ekonomisi için ne derece büyük bir güç olduğunu sinema alanında da göstermeye devam ediyor. Yabancı filmlere vizyon kotası koyan Çin'de son olarak sansürlü olarak vizyona girmesine rağmen 58 milyon dolar gişe yapan Titanik 3D'nin ardından Hollywood yapımcıları yeni projeleri için gözlerini bu ülkeye dikmiş durumda.
Gelen haberlere bakılırsa Walt Disney, Iron Man 3 projesi için Pekin merkezli DMG Entertainment isimli bir şirketle ortaklığa giderek, özellikle Amerikan filmlerine konulan kotaya takılmadan filmin hem vizyon şansını garantilemek hem de gişe rakamlarını arttırmak istiyor.
Yapılan açıklamada, çekimlerine bu yıl başlancak olan ve vizyon tarihi 3 Mayıs 2013 olarak açıklanan Iron Man 3'ün bir kısmı Çin'de çekilecek ve içinde Çin kültürüne ait öğeler bulunacak. Daha önce İlk Yenilmez: Kaptan Amerika (Captain America: The First Avenger)'nın Çin'de vizyona girmediği ve bunun hem MARVEL'e hem de stüdyosuna pahalıya patladığı düşünülürse, alınan bu kararın altında yatan nedenler daha da bir açıklık kazanıyor.
Çin'deki film distrübitörlerinin yılda en fazla 20 film ithal kotası olduğu hesaba katıldığında, Hollywood'un Çin'in hızla büyüyen sinema sektöründen pay kapma yarışı önümüzdeki günlerde de devam edeceğe benziyor.