Bakanlığın Enformasyon Dairesi Müdürü Riyad Fadıl, yaptığı açıklamada, mezhep çatışmaları sebebiyle yüz binlerce ailenin göç etmek zorunda kaldığı ülkede güvenlik alanındaki olumlu gelişmeler üzerine binlerce ailenin evlerine döndüğünü belirtti.
Fadıl, ellerindeki verilere göre sadece 2007 yılında yaşadıkları yerlerden başka semt ve şehirlerin yanı sıra yurt dışına 220 bin ailenin göç
ettiğini ve bu ailelerden 26 bin 560"ının 16 Haziran 2009 tarihine kadar evlerine geri döndüğünü söyledi.
Ülkede güvenlik alanında kaydedilen olumlu gelişmeler ve bakanlığın geri dönecek her aileye tahsis ettiği yaklaşık 850 dolarlık yardımın ailelerin geri dönmesinde etkili olduğunu ifade eden Fadıl, "Yaşadıkları eski yerlere dönen ailelerden 22 bin 91"i, Irak"ta değişik semt ve şehirlere ve 4 bin 469"u ülke dışına göç etmişti. Bu arada geri dönen ve bakanlığın ilgili birimlerine kayıt yaptırmayan çok sayıda aile var. Yaz tatilinin başlamasıyla eski yerlerine dönen ailelerin sayısında çok büyük artış bekliyoruz" dedi.
Bu arada, bakanlık sözcüsü Keri El Saidi, BM Mülteciler Komiserliğinin raporlarına dayanan bakanlık kayıtlarında, Suriye"deki Iraklıların sayısında
büyük bir düşüş olduğunu, Suriye"de sayıları bir ara 224 bini bulan Iraklıların sayısının son zamanlarda 170 bine düştüğünü söyledi.
El Saidi, BM Mülteciler Komiserliğinin yayımladığı son raporda bu düşüşün sebebini, Irak"ta son zamanlarda güvenlik alanında kaydedilen olumlu gelişmeler üzerine bazı ailelerin Irak"a dönmesine ve bazı ailelerin de başka ülkelere gitmesi ve gönderilmesine bağladığını ifade etti.
Samarra"da, Şiilerce kutsal sayılan Askeriye türbesine Şubat 2006"da düzenlenen saldırılar üzerine başlayan mezhep çatışmaları yüzünden yaklaşık 5 milyon Iraklı değişik semtlere, şehirlere ve yurt dışına göç etmek zorunda kalmıştı. Samarra saldırısından sonra ülkede yaşanan çatışma ve şiddet olayları neticesinde yüz binlerce Iraklı hayatını kaybetti.