İran"da yeni bir kararnameyle kız öğrencilerin dar kot pantolon ve dar palto giymeleri yasaklandı. Erkek öğrencilere de “kısa kollu giyme” yasağı getirildi.

İran"da tutucu hükümet şimdi de üniversitelerde kılık kıyafet kurallarını sıkılaştırdı. Ülkenin resmi haber ajansı FARS yeni kıyafet yönetmeliğinin çeşitli üniversitelere tebligat ile gönderildiğini duyurdu. Yeni kurallara göre kız öğrencilerin dar ya da kot pantolon, dar palto ve parlak renkli giysiler giymeleri tamamen yasaklanıyor. Kız öğrencilerin tırnaklarını uzatması ve dövme yaptırması da yasak. Ayrca eşarp takmadan yalnızca şapkayla dolaşmak da artık kurallara aykırı. Erkek öğrencilerin ise saçlarını boyaması, kaşlarını alması, dar kıyafetler ve “fazla kısa kollu üstler” giymeleri yasaklanıyor.

"Erkekleri tahrik ediyor"

FARS haber ajansı yasağın hemen hemen tüm üniversitelerde geçerli olduğunu söyledi ancak bunların neden seçildiklerini açıklamadı. İran"da 1979 İslam Devrimi"nden beri kadınların kılık kıyafeti ile ilgili birçok düzenleme yapılıyor. Özellikle yaz aylarından önce kılık kıyafetle ilgili uyarılar yayınlanıyor ve din polisinin baskınları artıyor. Yönetimin kış aylarında böyle bir karar almış olması bu nedenle yadırgandı. Yasağı destekleyen din adamları dar kot pantolonun erkekleri tahrik ettiğini söylüyor.

"Simyacı" da yasaklandı

Brezilyalı yazar Paulo Coelho, İran"da kitaplarının yasaklandığını iddia etti. “Simyacı” romanının yazarı Coelho, İran"daki editöründen aldığı habere göre kitaplarına yasak geldiğini ve Brezilya hükümetinin bu konuyla ilgilenmesini istediğini söyledi. Editöründen gelen mesajı blogunda yayınlayan ünlü yazar, Brezilya hükümetine güvendiğini ve yapılan yanlışlığın kısa süre içinde çözüleceğini umduğunu belirtti. Yazarın kitapları 1998 yılından bu yana İran"da satılıyor.