Çıkan sonuca göre, İsrail"in komando saldırısına rağmen ABD askeri harekâta dahil olmayacak ve İran savaşı kazanacak.

Savaş simülasyonuna göre Tel Aviv"in işi zor
TEL Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü"nde geçen ay oynanan bir savaş oyununda, İsrail"in İran"a olası saldırısının diplomatik simülasyonu yapıldı. The Times"ın haberine göre, her bir ABD, İsrail ve İran yetkilisini bir başka uzmanın canlandırdığı geçen ayki simülasyonun senaryosu şöyle gerçekleşti: İran"ın nükleer programını askeri yollardan durdurmak isteyen İsrail Başbakanı, ABD Başkanı"ndan destek alamamasına rağmen harekat emrini verir.

İsrailli komandolar, İran"ın Arak"taki ağır su işleme amaçlı nükleer tesisine saldırır. ABD buna rağmen savaşa girmez. İsrail-ABD arasında ipler tamamen kopar.

Tahran, gerek kendisi, gerekse Lübnan"daki Hizbullah ve Gazze"deki Hamas eliyle İsrail"e saldırılar düzenler. Sonuçta İsrail askeri ve diplomatik bozguna uğrar, İran"ın nükleer programı ise durmaz.

Bibi, Obama ile görüşemez
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu"yu diplomatik simülasyonda İsrail eski güvenlik danışmanı Giora Eiland canlandırdı. Eiland"ın oynadığı Netanyahu, eski bir İsrailli diplomatın canlandırdığı ABD Başkanı Barack Obama ile savaş öncesinde ancak “ayaküstü” görüşebildi. Eiland durumu şöyle özetledi: “İranlıları ve Avrupalıları onlardan uzaklaştırdığımızda, Amerikalılar üstündeki manivela gücümüz sınırlı. Elimizdeki tek kart, askeri harekat. Ama bu da sönük bir kart. Senaryoda İranlılar baskın çıkıyor, çünkü onlar Amerikalılara göre hedeflerine ulaşmakta daha kararlılar.” Rejim tehlikede olmadıkça...

Simülasyonda İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney"i canlandıran İsrailli eski askeri istihbarat şefi Aharon Zeevi-Farkaş ise Tahran"ın, “rejimin tehlikede olduğunu hissetmediği sürece atom bombası peşinde koşacağını” öne sürdü.

İsrail"in tek başına şansı olmadığını vurgulayan Farkaş"a göre ABD"nin Körfez"e savaş gemisi gönderip İran"ın en büyük ticari ortağı olan Hindistan"ı ikna ederek Tahran"ı kuşatması, İsrail açısından en ideal seçenek./milliyet