İran ile Kuveyt arasında geçen mart ayında Kuveyt'in casusluk suçlamasıyla bazı İranlıları idama mahkum etmesinden sonra başlayan diplomatik gerginlik sona erdi.

Kuveyt'i ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah ve Parlamento Başkanı Casim Muhammed El Harafi'yle görüşmelerinden sonra Kuveyt parlamentosunda düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin büyükelçilerinin görevlerine hızla geri dönmelerini kararlaştırdıklarını söyledi.

Kuveyt'tense henüz bu yönde bir açıklama gelmedi.

Bir Kuveyt mahkemesi geçen Mart ayında iki İranlı ve bir Kuveytliyi İran casusluk zincirinde yer aldıkları gerekçesiyle idama mahkum etmiş, mahkemenin kararının ardından Kuveyt 3 İranlı diplomatı sınır dışı etmişti. İran da Kuveyt'e aynı karşılığı vermişti.

Kuveyt basını geçen yılın Mayıs ayında İran için casusluk yaptığından şüphelenilen Kuveytliler ve yabancıların tutuklandığını yazmıştı. Haberlerde, zanlıların İran Devrim Muhafızları için Kuveyt ve Amerikan askeri tesisleriyle ilgili bilgi toplamakla suçlandıkları belirtilmişti.

Salihi, Körfez ülkeleriyle gerginliği azaltmak amacıyla son haftalarda Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de ziyaret etmişti.

A.A.