Silahlı Kuvvetler Basın Merkezi tarafından yayımlanan ve haber ajanslarının aktardığı bildiride, "Kandırılmış küçük bir grubun, dünya zorbalarına karşı mücadelenin bayraktarlığını yapan İmam'a (Humeyni) karşı ihaneti, İran halkının, özellikle de onun askerlerinin kalbini yaralamıştır" ifadesi kullanıldı.

"Dünyadaki zorba güçlere karşı mücadelenin sembolü olan Öğrenci Gününde böyle bir ihanetin yapılmasının manidar olduğu belirtilen" bildiride, "İran Cumhuriyeti diye slogan atıp 'İslam' kelimesinin silinmesi, İslam Cumhuriyetinin kurucusu İmam'ın fotoğrafının yırtılması; kaynağını İslam'dan alan usul ve değerlere, inkılaba ve Kur'an'a karşı mücadeledeki komploların ne kadar büyük olduğunu gösteriyor" denildi.

Bu ve benzeri hareketlerin "fitne" olarak değerlendirildiği bildiride, "Ordu, silahlı kuvvetlerin diğer unsurları ve milletle birlikte omuz omuza İslam Cumhuriyetini ve halkın mukaddes değerlerini korumakta hiçbir fedakarlıktan çekinmeyecek" ifadesine de yer verildi.

Bildiride, "Velayet-i Fakih ilkesi ile dini liderliğe (Ayetullah Hamaney) olan tam ve kesin bağlılığa" vurgu yapıldı.

Tahran Üniversitesinde 7-8 Aralıktaki Öğrenci Gününde yapılan izinsiz gösteride Humeyni'nin fotoğrafının yırtıldığının ortaya çıkması üzerine, bugün ülke genelindeki dini eğitim merkezlerinde protesto gösterileri ve toplantılar düzenlendi.

Gösterilerde, olayı kınayan ve eleştiren sloganların yanı sıra "ABD'ye ölüm", "İsrail'e ölüm", "Münafıklara Ölüm" sloganları atıldı.

Konuşmalarda ise ilgili birimlerden, olayın faillerini bir an önce tespit ederek adli makamlara teslim etmeleri istendi.

Üniversite birlikleri de olayı kınayan bildirilerinde, öğrencilerin bugün derslere katılmayacağını ve camilerde yas tutacağını açıklamıştı.

Devlet televizyonunun canlı bağlandığı bazı siyasi ve dini liderler, benzer gösteri ve eylemlere devam edilmesi, suçluların cezalandırılması çağrısında bulundu.

Humeyni'nin fotoğrafının, 12 Hazirandaki cumhurbaşkanı seçimleri adaylarından Mir Hüseyin Musevi taraftarı olduğu iddia edilen kişilerce yırtıldığı ileri sürülmüştü.

Bu arada henüz olayı üstlenen çıkmazken, Musevi'nin yanı sıra diğer cumhurbaşkanı adayı Mehdi Kerrubi'nin de tepkilere neden olan eylemi sahiplenmediği belirtiliyor./milliyet