İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD'nin  ülkede yaşanan sel felaketinde mağdur olanlara yardım kanallarını engellediğini  söyledi. 

Kasımi, devlet medyasında yer alan açıklamasında ABD'nin İran  kurumlarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle felaketin yaşandığı bölgelere  yeterli yardımın ulaştırılamadığını ifade etti.

ABD'nin İran Kızılayına ait hesapları engellediğini aktaran Kasımi,  ABD'nin bu adımla diğer ülkelerden selzedelere gönderilecek yardımların önünü  kestiğine dikkati çekti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çıkışının yıl dönümüne  yakın bir süreçte Washington yönetimi tarafından atılan bu adımların İran  halkının aleyhine olduğunu dile getiren Kasımi, "ABD yöneticileri yaptırımların  İran halkına karşı değil onların çıkarına hizmet ettiğini iddia ediyor. Ancak  ABD'nin bu adımı, bu ülke yöneticilerinin gülünç iddialarının aksine halka karşı  attığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Olağanüstü şartlarda dahi tüm banka sisteminin engellenemeyeceğini ve  insani yardımların Kızılhaç ve Kızılay gibi örgütler aracılığıyla ulaştırıldığına  işaret eden Kasımi, şöyle devam etti:

"ABD insanlık dışı ve zalimce bir yaklaşımla selzedelere insani  yardımların ulaştırılacağı tüm kanalları engellemiş durumda. Kızılhaç ve Kızılay  gibi örgütler, yardımları İran Kızılayına ulaştıramadıklarını açıkladı.  Uluslararası kamuoyu ve kuruluşlar bu acımasızca adıma karşı çıkmalıdır."

İran'ın Huzistan, Gülistan, Loristan, Fars, Kirmanşah ve Hemedan  eyaletlerinde yaklaşık iki haftadan bu yana etkili olan şiddetli yağışlar  nedeniyle meydana gelen sel felaketi büyük hasara yol açmış ve 46 kişi hayatını  kaybetmişti.

Sel felaketinin yaşandığı bölgelerden Gülistan eyaletinin valisi Menaf  Haşimi'nin yurt dışında izinde olması ülkede tartışmalara neden olmuş ve bunun  üzerine Haşimi görevinden alınmıştı.