İran, nükleer anlaşmanın koruması için Avrupa ülkelerine   verilen iki aylık sürenin uzatılmayacağını ve taleplerinin karşılanmaması  halinde anlaşmadaki taahhütlerini azaltmaya devam edeceklerini duyurdu. 

Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Meclis Haber Ajansı  ICANA'ya yaptığı açıklamada, Tahran'ın yaptırımlara karşılık anlaşmadaki  taahhütlerini kısmen durdurmasını değerlendirdi.

ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı şekilde çekilmesinden sonra da  İran'ın anlaşmaya bağlı kaldığını ancak diğer tarafların taahhütlerine uymadığını  dile getiren Kemalvendi, "Onların davranışları taahhütlerine bağlı kalmak  istemediklerini ya da anlaşmayı sürdürecek güçte olmadıklarını gösteriyor. Bu  durumda Rehber'in (İran lideri Ayetullah Ali Hamaney) talimatları ve Meclisin  kanunları doğrultusunda hareket edeceğiz." dedi.

İran'ın talepleri 60 gün süre sonunda karşılanmazsa anlaşmadaki  taahhütlerini azaltmaya devam edeceklerini belirten Kemalvendi, "Meclisin  çıkardığı kanun çerçevesinde uygulanan nükleer anlaşmadaki taahhütlerin askıya  alınma süreci devam ediyor. İran'ın anlaşmanın taraflarına verdiği iki aylık  sürenin uzatılması söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

ABD, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek,  İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8  Mayıs'ta ülkesinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azalttığını ve anlaşmanın  taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre  verdiklerini duyurmuştu.