Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u, Kürdistan Bölgesel Yönetimi peşmergelerinin ise Kerkük’ü işgal etmesi üzerine gözler, bölgede şantiyeleri bulunan inşaat şirketlerine ve bu şirketlerin şantiyelerine çevrildi. Gelen ilk bilgiler şantiyelerde çalışmaların devam ettiği ve bir sorun olmadığı yönünde.

“TIR’ları bekletiyoruz”
Erbil’de 2 milyar dolar büyüklüğünde 4 inşaat projesi hayata geçirdiklerini belirten Enka İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Geçek, şantiyelerinde çalışmalara devam ettiklerini söyledi. 3’ü Kerbela, biri Basra’da olmak üzere Irak’ta 500 milyon dolar değerinde 4 projeleri olan Marmara Mühendislik ve Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı da Musul dışındaki şehirlerde şantiyelerin çalıştığı bilgisini doğruladı. Musul’daki tüm firmaların tahliye edildiğini belirten Orakçı, şirketlerinin bölgeye inşaat malzemesi taşıtan TIR’larını güvenlik nedeniyle beklettiklerin kaydetti.

“Güvenlik talebinde bulunduk”
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise, Bağdat’taki Türk işçilerin konsolosluklara giderek güvenlik talebinde bulunduğunu belirtti. Yenigün, “Irak Başbakanı Nuri El Maliki emriyle son yıllarda Irak’ta Türk firmalara fazla iş verilmiyor. Bizim için Kuzey Irak öncelikli ve orada her şey yolunda” dedi.