Son kongreye gelmeyen Toptan, parti yönetiminde de görev almadı. Toptan, şimdilik sessizliğini koruyarak gelişmeleri izlemeyi tercih ediyor.

LİSTEDE DE YOK
İstanbul'da olduğu için hem hafta sonu yapılan AKP kongresine hem de Meclis çalışmalarına katılmayan Toptan, kendisini geri plana çekti.
Başbakan Erdoğan'ın muhalefetin tüm desteğine karşın TBMM Başkanlığı'na aday göstermediği Toptan, kongrede de 50 kişilik MKYK listesinde yer almadı. Gelişme siyasi kulislerde şaşkınlık yaratırken Erdoğan-Toptan arasında iplerin tamamen koptuğu yorumlarına neden oldu.

BİR SÜRE SEYREDECEK
Toptan'ın yakın çevresi ise Başbakan Erdoğan'dan herhangi bir teklifin gelmediğini doğrularken, 'Beklentimiz yoktu' ifadesini kullandı. TBMM Başkanlığı seçiminde 'Partiden ayrılacak' yorumları yapılmasına karşın Toptan, 'Kesinlikle AKP'den ayrılmayacağı' mesajını vermişti. Kongre sonrasında parti yönetiminde yer almayan Toptan'ın bu defa nasıl bir karar vereceği ise bilinmiyor. Eski TBMM Başkanı'nın bu gelişme üzerine, 'Önce bir etrafı seyretmek istiyorum' dediği de ileri sürülenler arasında.

KIRGINLIĞA GÖTÜREN SÜREÇ
- Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin düzenlemeden haberi olmadığını söyledi.
- Anayasa Mahkemesi'nin türban kararına sert tepki göstermedi.
- Meclis'i yönetim tarzıyla CHP ve MHP'nin desteğini aldı, AKP'lileri
kızdırdı.
- Erdoğan'ın mesafeli durduğu dokunulmazlıklar konusuna, 'Türkiye'de çaycı ve odacılar dışında herkesin dokunulmazlığı var' yorumu yaptı.
- 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e olan yakınlığı ilk günden itibaren AKP içinde eleştiri konusu yapıldı.
- Ergenekon Terör Örgütü ifadesinin kullanılmasına karşı çıkarak,
'O zaman mahkemelere, savcılara lüzum yok. İlamı keselim altına mührü basalım, mahkumiyet veya beraat kararı verdik' diyelim. Kimse ETÖ
diyemez' dedi.
- Kendisine desteğini açıklayan Baykal'ı hemen arayarak teşekkür etti./akşam