CUMHURİYET Savcısı Abbas Özden, İşçi Partisi Genel Merkezi"nde Ergenekon soruşturması nedeniyle yapılan aramaya katılan 10 polis hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Savcı Özden, iddianamede, delillerin usulsüz elde edildiğine, yasalara aykırı davranıldığına yer verdi. İP, Genel Merkezde 21 Mart 2008"de yapılan aramanın usulsüz olduğu gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulunmuştu. Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Abbas Özden, konuya ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü"nden arama kararlarını ve kamera görüntülerini istedi. Aramaya katılan polislerin ifadelerini alan Savcı Özden, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı"nda görevli üç profesörden aramalara ilişkin bilirkişi raporu talep etti. Hazırlanan raporda, aramaların CMK"nın 250. Maddesi"ne aykırı yapıldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Arama ve el koyma kararında, bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama yapılabileceği ve bunlara el konulabileceği belirtilmediği halde bu şekilde uygulama yapılması yasaya aykırıdır.
Aramanın gece yapılmasını gerektiren bir durum olmadığı halde gece arama yapılması yasaya aykırıdır.

Aramanın yapıldığı 5 katlı binanın her katında, her odasında parti yetkililerinin avukatlarıyla birlikte hazır bulunmasının engellenmesi yasaya aykırıdır.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek"in aramaya başlanırken gözaltına alınıp götürülmesi, aramanın kendisinin huzurunda yapılmaması yasaya aykırıdır.

El konulan eşyalara, CD ve benzerlerine aramada hazır bulunan parti yetkililerinin imzalarının alınmaması ya da mühürlerinin basılmamış olması da yasaya aykırıdır.

Arama yapılan yer, İstanbul C. Başsavcılığı"nın nezdinde görev yaptığı mahkemenin yargı çevresi dışında kalmaktadır. Somut olayda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nın Ankara"da bulunan parti genel merkezinde yapılacak arama için Ankara"da görev yapan Cumhuriyet Savcısı aracılığıyla CMK 250. Maddeye giren işlerle görevlendirilmiş Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesinden talepte bulunması gerekirken, böyle yapılmayarak yasaya aykırı arama kararı verilmiştir.”

DHA