Apple iOS 5 güncellemesini geçtiğimiz günlerde yayınladı ve iPhone, iPad, iPod Touch gibi cihazların sahipleri, mobil işletim sistemindeki yeni uyarı sistemi, iCloud, Safari’nin okuma listesi gibi yeniliklerin keyfini çıkarabiliyorlar. Ancak iOS 5′de bazı sıkıcı ve kısıtlayıcı yönler de malesef var. İşte bunlardan 5 tanesi:
 
1. Fotoğrafları Photo Stream’den silmek mümkün değil
 
Photo Stream, iPhone’unuz ile çektiğiniz fotoğrafları örneğin iPad’de de görebilmenizi sağlıyor. Ancak hangi resimlerin akışınıza ekleneceğini seçmenize malesef izin verilmiyor. Daha kötüsü ise eklenen fotoğrafları silmek gibi bir seçeneğiniz bulunmuyor. iPhone Camera Roll’daki fotoğrafları silseniz dahi bu fotoğraflar Photo Stream’de kalıyor.
 
2. Newsstand uygulamasını bir klasöre yerleştiremiyorsunuz
 
Newsstand uygulamasını iPad’de sıkça kullanmak isteyebilirsiniz, ancak iPhone’da onu “Junk” klasörü içinde saklamayı tercih ederseniz, bunu yapmanıza izin verilmiyor.
 
3. iCloud uygulama yönetimi sorunlu
 
iCloud, fotoğraflarınız, belgeleriniz, hesaplarınız, ayarlarınız ve uygulama verileriniz için 5GB ücretsiz yedekleme sunuyor. Ancak iCloud, telefondaki hemen hemen tüm uygulamaları yedeklemek istiyor. iCloud alanınızı boş yere harcamak istemiyorsanız, yedeklemek istemediğiniz uygulamaları tek tek devre dışı bırakmalısınız. Bu ise oldukça yavaş bir işlem, çünkü her birinin “silinmesini” onaylamanız gerekiyor.
 
4. E-postayı okunmuş olarak işaretlemek için iki kez dokunmak gerekli
 
“Okundu olarak işaretle” düğmesi, iOS 5′de “İşaretle” olarak değiştirilmiş ve dokunduğunuzda önünüze “İşaretle” ve “Okundu olarak işaretle” iletişim kutusunu getiriyor. Bu ise basit bir işlem için bir ek adım anlamına geliyor.
 
5. Uyarı merkezini kapatma seçeneği yok
 
iOS 4′de tüm uyarıları kapatabiliyor, böylece rahatsız edilmek istemediğiniz zamanlarda telefonunuzdan çıkacak seslere engel olabiliyordunuz. iOS 5′de ise uyarıları uygulamalar için tek tek kapatmanız gerekiyor. Apple’ın belirli sürelerde uyarıları kapatmaya izin vermesi gerekiyor.
 
iOS 5 şüphesiz bazı inanılmaz özelliklere sahip. Ancak görünüşe bakılırsa Apple, bazı faydalı özellikleri daha basit olmak için feda etmiş görünüyor.