Bu devirde emekli olunca inzivaya çekilip, köşede oturmanın mümkün olmadığını belirten Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, “İnsanların zihinleri ve bedenleri çalışmazsa birçok melekemizi kaybederiz. Dolayısıyla her zaman bir şeyle meşgul olmak lazım. Ben kendimi emekli addetmiyorum, sadece kulvar değiştirmiş olarak görüyorum ve şu anda geçmişe nazaran daha çok meşguliyetim var. Bir günün 24 saati benim tempoma yetmiyor ve bundan çok memnunum” dedi.

Grubun aylık dergisine konuşan Koç, kendi dönemiyle, aktif görevi bırakmasından sonra geçen dönemle ilgili şunları söyledi: “Şartlar devamlı değişiyor. Ben işi devraldığımda Türkiye’nin nüfusu 48 milyondu, görevi bıraktığımda ise 71 milyondu. Benim dönemimde Koç Grubu Fortune 500’e girdi. Şimdi ise daha yukarı doğru basamakları ilerledi. (Geçen hafta yayımlanan listede 25 basamak çıkarak 222. oldu) Ben 500 milyon dolar ihracata ulaşabilmek için çok uğraştım. Oysa bugün 14.5 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz.”

‘BÜYÜKLERİMİZ 2023 DİYOR AMA...’
Türkiye ekonomisinin bugün çok daha fazla oranla küresel ekonomiye entegre olduğunu kaydeden Koç, “Benim zamanımda tüm yumurtaları bir sepete koymak o zamanın değişken şartlarında tehlike arz ediyordu. Halbuki bugün başarının sırrı seçtiğiniz sektörlerde uzmanlaşmak, büyümek ve piyasa hissesi çoğaltmaktan geçiyor. Bir misal, 2-3 ay yurt dışına çıkmadığımda memleketimizi çok çabuk ilerliyor zannediyorum ama dış dünyayı gördüğümde onların da hiç durmadığını hatta daha da ilerlemiş olduklarını fark ediyordum. O bakımdan her şey izafidir. Mesela 2023’te büyüklerimiz dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına gireceğimizi söylüyorlar. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Ama ne var ki o senelerde dünyanın diğer ekonomileri nereye varacak onu biliyor muyuz? Onun hesabını yapıyor muyuz?”

YAŞAM USTASINDAN 3 ALTIN ÖĞÜT
1- Sağlık: Sağlığınızı ve vücudunuzu ölçülü kullanmanız gerek. Vücudunuzu hor kullanırsanız ileride cezasını çekersiniz.
2- Para: Değirmenin suyu her zaman aynı gürlükte akmayabilir. Bir gün azalacağını düşünerek ekonominizi ayarlayın. Borcunuzu her zaman ödemek durumundasınız; ama alacağınızı alamayabilirsiniz. Hesabınız hep bu yönde yapın.
3- Hayat: Yaydan çıkan ok, ağızdan çıkan söz, kaçırılmış fırsat ve geçmiş zaman hiçbir zaman geri gelmez, unutmayın.

‘DİYETE İNANMIYORUM ÖLÇÜLÜ YEMEK GEREK’
Rahmi Koç, sağlıklı kalmanın püf noktalarını şöyle açıkladı: “Her şeyi ölçülü yapmak mecburiyetindesiniz. Mesela ben devamlı diyet yapmaya inanmıyorum. Vücudun her tür gıdaya ihtiyacı var ama bir ölçü içerisinde. Peygamber ne demiş, ‘Her masadan aç kalkacaksınız.’ Vücudun egzersize ihtiyacı vardır; ama bunu bütün hafta bekleyip cumartesi ve pazar yapmak iyi değildir.”

‘O EVLERİ 20 BİN DOLARA LAMADIĞMA PİŞMANIM’
Bu seneki Setur Ege Rallisi’ne katıldıktan sonra Hırvatistan’a gitmeyi planladıklarını kaydeden Koç, “Diğer rotaları ise Hırvatistan’a gidip geldikten sonra açıklayacağım. Hırvatistan’a da en son Nazenin 2 ile henüz oralar Yugoslavya iken gitmiştim. Deniz kenarında 1920’lerden kalma klasik evler o zaman 20-25.000 dolarlara satılıyordu. Almadığıma pişmanım.”

SAVONARA'NIN DÜDÜĞÜ SADIKOĞLU'NUN OFİSİNDE
119 yıllık buharlı tekne Ysolt’u İskoçyalı Reg Dean adlı kişiden satın alarak Rahmi M. Koç Müzesi’ne çektiklerini anlatan Koç, “Reg Dean’in ihtisası buharlı gemi düdükleri. Bana, ‘Savarona’nın iki düdüğü vardı, biri duruyor diğeri nerede?’ diye sordu. Kahraman Sadıkoğlu kadim dostumdur. Ona sordum. Yazıhanesinde olduğunu söyledi. Reg’e bunu söyledim ve rahat etti.”