CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasında dün yaşanan gözaltılar üzerine Türkiye"nin tarihi bir virajı aldığı uyarısında bulunarak “Bir siyasi intikam arayışı, siyasi hesaplaşma söz konusu. Havada intikam kokusu alıyorum” dedi.
Deniz Baykal, “Dokunulmazlığınızın olmaması halinde gözaltına alınacağınız kaygısını taşıyor musunuz?” sorusunu, “Öyle bir kaygı taşımıyorum, ama benim böyle bir kaygı içinde olmamam, bu olasılık hiçbir zaman düşünülmez anlamına gelmez” diye yanıtladı.
Baykal, operasyonların sürdüğü saatlerde toplantı yaptığı MYK üyeleriyle birlikte akşam saatlerinde kameraların karşısına geçerek şunları söyledi:
HUMEYNİ VE HİTLER: Hiçbir demokraside, hukuk devletinde böyle manzaralar ortaya çıkmaz. Çok açıktır ki ancak rejim değişikliği yaşanan ülkelerde böyle tablolarla karşı karşıya kalırız. Humeyni öncesi Humeyni sonrası, Hitler öncesi Hitler sonrası tablolarda, birden bire toplumun temel ilkeleri, saygın insanları yer değiştirirler. Siyasi intikam arayışı, siyasi hesaplaşma söz konusudur. "Madem dün bunları yaptın yanına bırakmayız, burnundan fitil fitil getiririz" anlayışı maalesef yürürlüktedir. Bu bir intikam operasyonudur.
CUMHURİYETLE HESAPLAŞILIYOR: Parsel parsel adalet olmaz, adalet bir bütündür. Dalga dalga, aşama aşama dava yerine getirilmez, bir siyasi hesaplaşma sürdürülür. Bu hesap gözaltına alınan insanlardan sorulmuyor, onlar bahane. Hesap, onların temsil ettiği ilkelerden ve değerlerden soruluyor. Şahsi bir hesaplaşma değil, cumhuriyetle hesaplaşılmaktadır. Cumhuriyeti savunacaklara gözdağı verilmektedir.
ARKASINDA İKTİDAR VAR: Siyasi kirletme planlaması içinde bu iş götürülüyor. Saygın isimler, mafya ilişkileri içinde yer almış insanlarla aynı potanın içine konularak, topyekûn harcama kampanyasının parçası haline getiriliyorlar. Şüphe yok ki bu davanın arkasında iktidar var.
ALARM VERİYORUM: Bu gidişin sonu iyi değildir. Bu projeyi yapanlar için de, uygulayanlar için de, köşesine çekilip sessiz sedasız seyredenler için de. Türkiye"ye alarm vermek istiyorum. Alarm, bu gidişe sessiz kalmamaktır, tavır takınmaktır. Sessiz kalmamanın en etkili ifade edileceği yer sandıktır. Bizler, basın, gazeteler, patronlar, sivil toplum örgütleri sessiz kalmamalıyız. Başka yerler sessiz kalmasın diye bir beklentimiz yok. O defter kapalı. Umut hukuktur.
İNTİKAM KOKUSU: ("28 Şubat"ın intikamı mı?" sorusu üzerine) Ben intikam kokusu alıyorum. Neyin intikamı olduğunu herkes kendi gözlemine göre değerlendirecektir.
CUMHURBAŞKANI"NA UZANIR MI?: (Operasyonun eski cumhurbaşkanlarına da uzanacağı iddiasının anımsatılması üzerine) Bu sorumsuzluğun nereye gideceği, ya da gitmeyeceği belli değil. Yaşanılanların kabul edilebilir olmadığında ittifak kurmazsak, olayın nereye kadar gideceğini kimse bilemez.
HUKUK İĞFAL EDİLİR: ("Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç"ın damadının arazi takası ile ilgili iddia kamuoyuna yansıyınca operasyon yapılması tesadüf mü?" sorusu üzerine) Maalesef hukuk adına da kötü günler yaşıyoruz... Hukuk siyaset tarafından da iğfal edilir, çıkar yoluyla da iğfal edilir. Hukuka her zamankinden daha çok inanıyorum. Hukuk yaralı, kanıyor olabilir ama hukuku, hukukla tedavi edeceğiz.

MİLLİYET