Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın "İntibak bekleyen emeklilerin gözü aydın." açıklaması da bilgiyi teyit etti.

Maaş farklılıklarını ortadan kaldıracak tasarıda, gelişme hızının (ekonomik büyüme) emekliye yüzde kaç olarak yansıtılacağına ise Başbakan Tayyip Erdoğan karar verecek.

Gelişme hızı yüzde 50 ile yüzde 100 arasında herhangi bir rakam olabilecek. Bu rakam, intibaktan kaç kişinin yararlanacağını ve zammın ne kadar olacağını belirleyecek.

Başbakan Erdoğan, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından yaklaşık 1 saat önce ayrıldığı için gelişme hızının yüzde kaç olarak uygulanacağı tespit edilemedi.

Bu oranı Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte tespit edecek.

Gelişme hızı ile ilgili 10 ihtimal üzerinde duruluyor. Yüzde 50, 55, 60, 65... gibi yüzde 100'e kadar herhangi bir rakam belirlenebilecek. Eğer gelişme hızı yüzde 100 olarak uygulanırsa 2000 yılı öncesinde emekli olan 2 milyon 743 bin kişinin tamamının maaşı artacak.

Yüzde 50 olarak belirlenirse bu kez yaklaşık 1,4 milyon kişi intibaktan faydalanacak. Kabul edilecek gelişme hızı, emeklinin alacağı zammın miktarını da etkileyecek. Buna göre işçi emeklilerinin maaşında 10 ile 200 TL arasında artış olacak.

Düzenlemenin esasını ise eşit prime eşit maaş formülü oluşturuyor. Böylece örneğin 9 bin gün prim ödeyerek emekli olanla 5 bin gün prim ödeyerek emekli olanın aynı maaşı almasının önüne geçilecek.

9 bin gün prim ödediği halde 5 bin gün ödeyenle aynı maaşı alan kişinin aylığı gelişme hızı uygulanarak yükseltilecek. Yasanın Meclis'ten geçmesi 2012'nin ilk çeyreğinde olacak.

Ancak yasanın çıkmasının ardından SGK dosya bazında inceleme yapacağı için ödeme zaman alacak. Bu sebeple intibakların maaşa yansıması 2013'ü bulacak. İntibak, 2000 yılından önce emekli olan SSK'lıları ilgilendiriyor.

Emekli Sandığı'nda intibak otomatik olarak yapıldığı için memur emeklilerinin böyle bir sorunu bulunmuyor. Bağ-Kur'da da prim ödenen basamak üzerinden emekli maaşı bağlandığı için intibak sorunu yok. İntibak düzenlemesiyle 2000'den önce emekli olan SSK'lıların maaşları yeniden hesaplanacak.