ABD"de internetten müzik dosyası indirdiği ve paylaştığı için telif hakları yasasını ihlal ettiğine karar verilen bir üniversite öğrencisi, 4 plak şirketine 675 bin dolar ödemeye mahkum edildi.

Boston"da görülen davada, mahkemenin önceki gün Joel Tenenbaum adlı öğrencinin telif hakları yasasını ihlal ettiğine karar vermesinden sonra jüri, gence verilecek para cezasını kararlaştırdı.

Universal, Warner ve Sony gibi büyük plak şirketlerinin açtığı davada, mahkemenin, "her gencin yaptığını yapan" Joel Tenenbaum isimli üniversite öğrencisinin internetten korsan müzik indirdiğine karar vermesinin ardından dikkatler, jürinin kararlaştıracağı para cezasının miktarına çevrilmiş, para cezasının 4,5 milyon dolara kadar çıkabileceği bildirilmişti.

Fizik doktorası yapan 25 yaşındaki Boston Üniversitesi öğrencisi Tenenbaum, duruşmada, müzik dosyalarını indirmek ve dağıtmak için ailesindeki ve okuldaki bilgisayarları kullandığını kabul etmişti.

Plak şirketlerinin talebi üzerine savcılar, Tenenbaum"un özellikle paylaştığı 30 şarkıya odaklanmıştı.

Amerikan yasalarına göre, müzik şirketleri ihlal edilen şarkı başına 750 ila 30 bin dolar arasında tazminat hakkı kazanabiliyorlar.

Jüri, ihlalin kasıtlı olduğuna karar verilirse, şarkı başına cezayı 150 bin dolara yükseltebiliyor.

ABD"nin Minnesota eyaletinde geçen ay görülen benzer davada Jammie Thomas-Rassett isimli bir çocuk annesi kadın, paylaştığı 24 şarkı için 1,92 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Minnesota davasında jüri, şarkı başına 80 bin dolara karar vermişti.