Kaya, "Garanti belgesinde gerçek distribütörün adının yazılı olmasına dikkat edilmeli. Yoksa çok canlar yanar" dedi.

Hem mağazacılık hem dağıtım açısından saat pazarının lider şirketlerin Saat&Saat, İsviçre merkezli Luxury Products International'ın (LPI) Türkiye birimini satın alarak 'A' segmentine adım attı. LPI, özellikle fiyatları 3 bin 800 eurodan başlayan iki lüks markası Tag Hauer ve Maurice Lacroix ile dikkat çekiyor.

3-5 yılda değiştiriliyor

Bu amaçla düzenlenen törende konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, sektörle ilgili güncel soruları da yanıtladı. 2011'de Türk halkının saate 800 milyon dolar harcadığını belirten Kaya, bu yıl pazarda hafif bir daralma olduğunu söyledi. Türkiye'de saat değiştirme sıklığının 3-5 yıla indiğini ifade eden Kaya, bölgesel olarak markalı saat seçiminde önemli bir ayrım olmadığını da vurguladı.

İnternetten saat satışı hakkında da önemli bir uyarı yapan Kaya, “Distribütörü belli olmayan markayı internetten almayın" diyerek şunları söyledi: “Garanti belgesinde distribütörün adını görmelisiniz. Çünkü saatle ilgili başta tamir olmak üzere tüm sorumluluk o zaman net olur. Satış yapanlar arasında 'Biz de distribütörüz' diyenler oluyor. Bu doğru değil. Satılan markanın distribütörünü öğrenmek ise çok kolaydır. Yoksa çok canlar yanar."

Mesleğe ilgi yüksek

LPI Üst Yöneticisi Jerome Biard ise müşterinin artık daha seçici olduğunu, saate 'sanat' gözüyle baktığını söyledi. Biard, ayrıca İsviçreli gençlerin bir meslek olarak saatçiliğe ilginin eksilmediğini vurguladı.

İki marka daha sırada

Bugüne kadar daha çok 'B' ve 'B+' pazarında hakim olduklarını belirten Ramazan Kaya, bu satın almanın pazarda büyük bir sinerji sağlayacağını söyledi.

Çok yakında İsviçreli iki lüks markayı daha bünyelerine katacaklarını açıklayan Kaya, 2012 için belirledikleri 500 bin saat satışı hedefine ulaşacaklarını, bugün 88 olan Saat&Saat mağazası sayısını da 5 yılda 200'e çıkaracaklarını açıkladı. Şirketin çalışan sayısı da 700'den 1500'e ulaşacak.

Şirketi satma nedenleri hakkında bilgi veren LPI Üst Yöneticisi Biard ise şunları söyledi: “Bu markalar için bağımsız mağazalar açmamız gerekiyordu ama imkan yoktu. Markalarımız Saat&Saat ile daha iyi gelişecek."

Ramazan Kaya (sağda), satın alma sonrası birçok lüks markanın da kendilerini aradığını söyledi.