Dans ederken, aniden kalp atışı hızlanmaya ve aşırı şekilde terlemeye başlayan genç kız zor kurtarıldı.

İnternette “yasal” olarak satılan keyif verici haplardan iki doz alan 23 yaşındaki İngiliz Katie Dean, bir anda dans pistinin üzerine yığıldı.

Gençler arasında “meow meow” (miyav miyav) denilen mephedrone adlı ilaç internette gram başına 10 sterlin (15 dolar) fiyattan satılıyor. Mephedrone gibi çok renkli ambalajlara sahip olan birçok keyif verici maddeler, son günlerde Avrupa"da birçok gencin hayatını tehdit ediyor.

İngiltere"de geçen Nisan ayında Brighton kentinde 21 yaşındaki Hester Stewart adlı öğrenci GBL adlı başka bir maddeyi kullanması sonucu ölmüştü.

Aralık ayı başında ise, 14 yaşındaki Gabrielle Price bir partide mephedrone habını kullandıktan sonra hayatını kaybetti. Doktorlar aynı maddeden dolayı İsveç, Danimarka ve İsrail"de de ölümlerin gerçekleştiğini belirtti.

“Gençler için kokain” olarak tanımlanan beyaz madde, Çin"deki laboratuarlarda üretiliyor ve İngiltere gibi ülkelere yasal yollardan sokuluyor. Bu tür maddeleri satanlar piyasaya bunu "gübre" ismiyle sunuyorlar.

İLK BELİRTİ TERLEME

Ölümden dönen 23 yaşındaki Katie, başından geçenleri şöyle anlattı: “Bir ev partisinde dans etmeye başlamadan önce iki adet mephedrone hapı aldım. Dans ederken terlemeye başladım ve kalbim çok hızlı atmaya başladı. Neden bilmiyorum ama ağzımın içini çiğnemeye başladım ve kendimi paranoyak gibi hissettim. Ardından çok hızlı solumaya ve dudaklarımı o kadar sert ısırıyordum ki kanamaya başladı. Kendimi banyoya attım ama yere düştüm. Kalktığım aynada göz bebeklerimin anormal şekilde büyüdüklerini gördüm. Aşırı derecede terliyordum ve öleceğimi hissettim” dedi.

Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırılan Katie"nin aldığı mephedrone maddesinin etkilerini gösterdiği belirtildi.

Londra"nın Ulusal Bağımlılık Merkezi doktoru Alun Morinan, bu tür hapların en kötü özelliğinin alkol gibi diğer maddeler ile uyum gösterebilmeleri olarak belirtti.

Boya ve yağ lekesi çıkarmak için kullanılan GBL maddesi yüzünden hayatını kaybeden Hester Stewart"ın annesi, bu tür maddelere karşı gerekli yasanın çıkarılması için elinden geleni yapacağını söylerken, İngiltere hükümeti yıl sonunda bu maddelerin sınıflandırılarak yasak kapsamına konacağını açıkladı.

Alun Morinan, bazı uyuşturucu maddelerin "yasal ecstasy" olarak sunulduğunu ve gençlerin ruh hallerini bozan türden maddelere alıştırılmaya çalışıldıklarını belirtti.

PİYASASI BÜYÜK

Durumun internet boyutu ise özellikle İngiltere"de korkutucu boyutlarda. Mephedrone dâhil olmak üzere çeşitli maddeleri satan yüzlerce site olduğu gibi, oldukça karlı olan bir piyasa oluşmuş durumda.

Mephedrone adlı maddeyi satan bir internet satıcısı ise, İngiliz medyasına ekonomik krizden kurtulduğu için bu işe girdiğini ve iyi para kazandığını söyledi. Aynı kaynak ayrıca piyasanın büyük bir hızla büyüdüğünü belirtti.

Yetkililer şu an Britanya"da Edinburgh, Cardiff, Londra, Manchester, Birmingham ve Liverpool gibi büyük kentlerde bu tür maddelerin satışının yayılmış durumda olduğunu ifade ettiler.

Bu maddeleri satan ise, yaptığı işten pişman olmadığını ve satılan maddelerin “insan kullanımı için değil” uyarısı ile sunulduğunu belirtti.

KULLANDIĞI MADDENİN ETKİSİYLE TESTİSLERİNİ KOPARDI

İsveç"te Kasım ayında gerçekleşen akıllara durgunluk veren bir olayda, mephedrone maddesini kullanan genç, kafayı bulduktan sonra eliyle yumurtalıklarını çekerek koparmıştı.

Polis, maddeyi aldıktan sonra yaklaşık 18 saat halüsinasyon gören ve sürekli kendine zarar verme hissi ile kıvranan gencin, maddenin etkisinin doruğa çıkması ile yumurtalıklarını kopardığı açıklamıştı.

Uzmanlar, özellikle alkolle alındığı zaman mephedron maddesinin bağımlılık yapabileceğini ve etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundular. / hürriyet