Hem bu konuya açıklık getirmek, hem de TTNET'in çalışmaları hakkında bilgi almak için geçtiğimiz hafta, TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz'ı ofisinde ziyaret ettim. Yılmaz, Adil Kullanım Noktası hakkında toplumun yeterince bilgilendirilmediği görüşünde. Yılmaz, 'Türk Telekom, toptan seviyede bir takım tarifeler belirliyor ve bunu düzenleyici kurum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na onaylatıyor. Bizim perakende internet servis sağlayıcısı olarak tarifelerin dışına çıkmamız mümkün değil. O bir paket ve biz onu toptan seviyede alıp müşterilerimize satışını yapıyoruz.' dedi. Adil Kullanım Noktası'nın çoğu ülkede uygulanan ve tamamen ağ kapasitesinin yetkinliklerinin her hangi bir müşterinin kullanımını kısıtlamayacak şekilde ayarlanmasıyla ilgili olduğunu belirten Yılmaz, 'Burada da 50 GB'lık bir veri kullanımına erişildiği takdirde hızın 1 Megabit'e indirilmesi söz konusu. Buradan etkilenen bir miktar müşterimiz var' dedi.

KOTASIZ PAKETİMİZ DE VAR

'Adil Kullanım Noktası' uygulamasından etkilenen kullanıcılar için bir paket çıkardıklarını ifade eden Yılmaz, 'Adil Kullanım Noktası olmayan 8 Megabit limitsiz paketimiz var. Tabii onun fiyatı çok yoğun kullanıma hitap ettiği için değişik. Belki adil kullanım noktası olmayan birkaç tarife daha eklenebilir. 16 ve 32 Megabitlik tarifeler yapabiliriz. Taleplerimizi yaptık Türk Telekom'dan. Fakat şöyle bir durum var. Veri kullanımı çok yoğun bir şekilde artıyor. Kişi başına veri kullanımı 25 GB'ı geçti. Bundan belki bir sene önce 15 GB idi. Belki ondan önceki sene 10 GB seviyesindeydi. İnternet kullanım alışkanlığı arttıkça, veri kullanımı da artacak. Zaman içerisinde bu kurallar kaideler, mevcut duruma bakarak, ilerideki projeksiyonlara göre yeniden düzenlenmek zorunda. BTK, Türk Telekom ve bizim dahil olduğumuz internet servis sağlayıcıları üçgeninde müşteri lehine olacak her türlü adımı atmak üzere dinamik bir şekilde çalışmak zorundayız. Bugün 50 GB, yarın 100 olur. Ondan sonra 200 GB olur.' şeklinde konuştu.

 

Bir abonelikle 40 kişi olmaz

Yılmaz, 'İnternet hattının arkasında kaç bilgisayar kullanıldığını görebiliyoruz. Ben hep o örneği veriyorum. Biz evde beş kişiyiz. Eve gittiğim zaman, ben, eşim, çocuklar, maksimum beş bilgisayar internete bağlı olabilir. Bir de bir iki tane fazla olsa, altı yedi tane olabilir. Bugün bir internet bağlantısı yapmışsınız, bireysel kullanıcı. Arkasında 30 tane bilgisayar var, 40 tane bilgisayar var. Bakın bu adil kullanım konusu çok konuşuluyor, kaçak internet kullanımı hiç konuşulmuyor. Bugün bizim tespitlerimize göre, 250 bin hattımız paylaşılıyor, 1 milyon 250 bin kişi tarafından. Yani bazıları modemine şifre koymuyor, bazıları kablo çekiyor. Kaçak internet kullanan da söz konusu. Ama tabii ki bu konuda hassasiyet az. Biz de aslında hep o konuda bilgilendirme yapıyoruz değişik şekillerde. Bilişim suçları denen bir şey var. Bugün birisinin hattından başka birisi kanunen suç sayılabilecek işlemi yaptığında hat sahibi sorumlu oluyor. Bu konuda tek yetkimiz, böyle bir şey tespit edilirse abonelik akdinin feshedilmesi.' dedi.

 

İlgili yerlere şikayet ettik

'İnternet erişiminin başka hanelerle paylaşılıp paylaşılmadığını siz gidip araştırıyor musunuz?' şeklindeki soruma ise şu cevabı alıyorum: 'Sadece test anlamında birkaç noktaya bakıldı ama onun dışında gidip araştırmaya imkanımız da yok, hakkımız da yok. Fakat bu konuda hem BTK'ya hem Ulaştırma Bakanlığı'na yazılı müracaatımız var. Bu konu önemli. Şöyle ki, internet hayatın vazgeçilmezi, bir parçası. İnternet bir ihtiyaç. Bizim de TTNET olarak zaten istediğimiz şey bu. Diyoruz ki, her eve internet girecek, herkesi internet vatandaşı yapacağız. Bunu yapmak için de, ekonomik şartların da farkındayız. Her kesime hitap edecek, tarifeler de çıkarmak istiyoruz, çıkarıyoruz. Fakat bu illegal kullanımı bir şekilde önlemek gerekir. İlgili kuruluşlara yazılı müracaatlarımızı yaptık, takip ediyoruz. Bilişim suçları var, bu yönde mağdur olmayın diyoruz. İnsanların ilerideki mağduriyetini önlemek adına, onları bilinçlendirmek için sizin de desteğinizi bekliyoruz.'

 

Altı milyon abone, altı milyon potansiyel var

Türkiye'de yaklaşık 19 milyon hane bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, 'İlk yedi milyonluk segmentin hem ev telefonu hem de DSL interneti var. Altı milyonluk bir segment var, burada da ev telefonu sabit telefon var ama internet yok. Bu zaten bizim ilk günden beri üzerinde çalıştığımız bir segment. Bir de aşağı yukarı altı milyonluk bir hane var. Burada da sabit telefon yok. Yalın internet, esas bu alan için hazırlandı. Biz diyoruz ki, ev telefonun olmasa da internetin olabilir. Bu konuda farkındalık azdı. Biz konuyu Türkiye duysun diye 75 milyona TV reklamlarımızla anlatmaya karar verdik. Çünkü en güçlü iletişim mecrası televizyon. Durum böyle olunca, bu segmentte satışlarımız artış gösterdi. Oradaki satış adetlerinden de çok memnunuz.' dedi.

 

Tüm iletişim hizmetini tek faturada veriyoruz

Gelinen nokta itibariyle, TV, sabit ve mobil telefon ile internet hizmetlerini tek faturada verir hale geldiklerini hatırlatan Yılmaz, 'Tivibu ile TV abone sayımız 1 milyonun üzerinde. Üç servisin bir arada bulunduğu Akıllı Evim Paketi'ni çıkardık. Bu paketlerle ciddi rakamlara ulaşacağız. Çünkü müşterilerimiz bu hizmetleri paket olarak aldığında daha ekonomik hale geliyor.' şeklinde konuştu.

 

Telefonsuz internet artık mümkün

TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, 'Bir kesim var, ev telefonu kullanıyorlar ama internet yok. Dolayısıyla buna uygun paketler geliştirdik. Ev telefonunu muhafaza etmek istiyor, onun üzerine biz internet paketleri veriyoruz. Bir kesim de var, ev telefonu kullanmıyor. Ama internete ihtiyacı var. Şu anki bizim çok kabaca altı milyon hane mesela bu şekilde. Yani altı milyon hanede sabit telefon yok. Ya mobil telefon kullanıyorlar ya da hiçbir şey kullanmıyorlar' şeklinde konuştu.

 

Fibere geçene TTNET bedava modem veriyor

ADSL internet kullananlara bölgelerine fiber internet geldiği zaman bilgilendirme yaptıklarını ve kendileri için öncelikli bölgeleri Türk Telekom'a bildirdiklerini ifade eden Yılmaz, 'ADSL fiyatına fiber' açıklamasıyla ilgili olarak da, 'DSL'de yeni bir tarife çıktığı zaman, perakende fiyatı tavsiye edilir. İnternet servis sağlayıcıları özgür. Müşteriden aldığınız fiyatı sabit tutup, ona verdiğiniz değeri artırmak zaten ilk günlerden beri yapılan bir uygulama. Diyelim ki müşteri 8 megabit hız alıyor, fiberle biz 20 megabit öneriyoruz.' dedi.