İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Sürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 milyonun üzerinde kişinin internetkullandığını belirterek, teknolojinin doğru ve güvenli kullanıldığı takdirde fayda sağladığını, yanlış veya kötü amaçlı kullanıldığında ise insanlığa zarar verdiğini bildirdi.

Bilişim Suçları Büro Amirliğinin, Asayiş Şube Müdürlüğünün çalışma alanına giren bilişim yoluyla işlenen suç türlerinin soruşturmasını yaptığını ifade eden Sürel, şunları kaydetti:

"İnternet ortamında 24 saat sanal devriye yapan görevlilerimiz var. Suça karışan kişileri yakalamakla görevli dışarıda görev alan ekiplerimiz, şüphelilerden elde edilen delillerin (CD, DVD, flash bellek, harici disk, hard disk, cep telefonu ve dijital verileri barındıran her türlü cihazlar) incelendiği dijital delil inceleme laboratuvarımız, teknik inceleme yapan ve bilirkişi raporu düzenleyen görevlilerimiz, tahkikatta çalışan görevlilerimiz olmak üzere büro amiri Koray Erşin'le birlikte konusuna hakim ve tecrübeli toplam 36 personelle çalışıyoruz."

Sürel, Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar Büro Amirliğinin 2010 ve 2011 yıllarındaki istatistiklerine ilişkin "Sosyal paylaşım sitelerine ilişkin 2010 yılında çeşitli konularda 2 bin 606 şikayet alındı. Geçen yıl ise 3 bin 744 şikayet aldık" dedi.

-Bilişim suç türleri-

Sürel, internet konusunda büro amirliğine en çok şikayet gelen suç türlerini ise şöyle sıraladı:

"-Tehdit; internetten, sosyal paylaşım sitelerinden ya da mail yoluyla kişinin kendisine veya yakınına, hayatına veya vücut dokunulmazlığı veya cinsel dokunulmazlığına zarar verecek şekilde yapılan saldırılar. 

-Şantaj; internetten tanışarak güven telkin ettikten sonra karşısındaki kişinin özel hayatına ait bilgi veya görüntülerini alarak bunları başkalarıyla paylaşacağını söyleyerek para veya menfaat talebinde bulunmak.

-Hakaret; sosyal paylaşım sitesinden ya da e-mail yoluyla kişileri başkalarına karşı onur kırıcı, küçük düşürücü ifadelerle şeref ve saygınlığına saldırı yapmak.

-Çocukların cinsel istismarı; internet üzerinden çocukları değişik vaatler veya şantaj yoluyla kandırarak cinsel istismarda bulunmak.

-Müstehcenlik; cinsel içerikli müstehcen görüntü veya yazıları çocuklara göstermek, okutmak, yaymak veya kullanımını sağlamak ve çocukları bu suçlarda kullanmak.

-Fuhuşinternet üzerinden fuhşa aracılık etmek, teşvik etmek veya suçu kolaylaştırmak.

-Kumar oynanması için imkan sağlama; internetten yasal olmaksızın bahis ve kumar sitesi oluşturmak.

-Dolandırıcılık; internet üzerinde kendini farklı meslekten veya kişilikten tanıtarak tanıştığı kişilere evlilik vaadinde bulunarak kandırma veya menfaat sağlamak, güvenli olamayan sitelerden ürün satışı yaparak parayı aldıktan sonra ortadan kaybolmak, ürün satışı adı altında kaparo alarak ortadan kaybolmak, çalıntı malı internet üzerinde çok ucuz fiyata satmak, banka hesap bilgilerini ve şifrelerini ele geçirerek hesabını boşaltmak, kredi kart bilgilerini ele geçirip para çekmek.

-Kişisel verileri kaydetmek ve kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde başkalarına vermek.

-Başkasına ait profil oluşturarak elektronik mail adresi almak ve bu kişiler adına başkalarına küfürlü mesajlar göndermek, özel hayatına ait görüntü ve fotoğraf yayımlamak."

-Sanal dünyada işlenen suçun delili-

İnternet kullanıcılarının artmasıyla bilişim yoluyla işlenen suçlarda da artış olduğunu belirten Sürel, "Bunun nedeni ise gerçek hayatta suç işlemenin riskli ama sanal hayatta daha kolay olması, kısa yoldan para kazanma hırsı, psikolojik rahatsızlıklar ve kanunda cezasının olmadığı varsayımı olarak sıralayabiliriz. Ancak şunu unutmamak gerekir ki; gerçek hayatta işlenen her bir suç için olay yerinde suçluya ait mutlaka bir iz veya delil olduğu gibi sanal alemde de işlenen her suç mutlaka bir delil bırakır. Ortam sanal olsa bile işlenen suç gerçektir. Kanunu bilmemek de mazeret değildir" dedi.

-Sanal alemin mağdur ünlüleri-

Sürel, geçen yıl sanal alemden şikayetçi olan ünlülere ilişkin şu bilgileri verdi:

"-Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Erol Köse'ye sosyal paylaşım sitesi üzerinden hakaret yapıldığına dair soruşturma aydınlatıldı, şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı.

-Şişli Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Ömer Zülfü Livaneli'ye sosyal paylaşım sitesinde meçhul bir profilden hakaret edilmesiyle ilgili soruşturma halen devam ediyor.

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Seda Sayan ve Hülya Avşar'ın kendilerine hakaret edildiği yönündeki şikayetleri de aydınlatıldı.

-Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Ümran Erler'in elektronik posta ve profillerini ele geçiren şüpheli belirlendi ve hakkında yasal işlem yapıldı.

-Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Seyhan Soylu'nun hakaret şikayeti de aydınlatıldı."