Facebook, twitter gibi sosyal paylaşım siteleri ile bazı din karşıtı internet sitelerinde çok fazla yeralan dini değerlere hakaret sonucunda sadece son iki hafta içinde savcılıkların iddianame düzenleyerek açtıkları ceza davası sayısı 15...

DİNE HAKARETTEN 450 SORUŞTURMA

İslam dininin kutsallarının yanında bazı dini değerleri temsil eden isimler hakkında son iki hafta içinde açılan ceza davaları ile birlikte bugüne kadar ortalama 100'e yakın ceza davası açılırken şu ana kadar bu davalarda yargılanıp da beraat eden kimsenin bulunmaması dikkat çekiyor.

Dinî değerlere hakaret suçlarından halen 450 kadar da soruşturma başta İstanbul olmak üzere Cumhuriyet Savcıları'nca yürütülüyor. Savcılar hararetle dine hakaret suçlarını incelerken uzmanlar ise uyarıyor: “İnternetten hukukdışı yazı yazanlar, bir gün kapılarının ansızın çalınıp karşılarında elinde arama kararı olan polislerle karşılaşabileceklerini unutmasınlar.”

Teknolojik gelişmeler ve kanunlarda yapılan iyileştirmelerle internetten dini değerlere hakaret edenlerin kısa süre içinde yakalandığını belirten Avukat Ceyhun Gökdoğan, “Türkiye ile çok sayıda ülke arasında adli yardım anlaşmaları bulunuyor. Suçun niteliğine göre yurtdışından yapılan saldırgan yayınlar hakkında da artık netice alınabiliyor. Şüpheliler yurtdışında tespit edilip yakalanabiliyor yahut Türkiye'de suçluların haklarında yakalama kararı çıkartılıp Türkiye'ye giriş yaptığında pasaport kontrolünde GBT'den görülerek yakalanabiliyor” diyerek “Allah'a, dine, imana, ileri gelen insanlara hakaret sonuçsuz kalmıyor”.

İNTERNETTE HAKARET EDENLERİN BAŞINA BUNLAR GELİYOR

Dini değerlere internet üzerinden saldıran kişiler hakkında yapılan soruşturmalar sonucunda polisler ilk olarak şüphelilerin evini arıyor. Suç, bilişim suçları kapsamında değerlendirildiği için de polis en başta şüphelilerin bilgisayarlarına el koyuyor ve çoğunlukla suç aleti bilgisayar Emniyet'te etraflıca inceleniyor. Şüpheli kişi önce Emniyet'e, kendisi hakkında hazırlanan iddianamenin kabulünün ardından da mahkemede ifade veriyor. Şüpheliler, mahkum olduklarında da binlerce lira ceza ödemek zorunda kalıyorlar.