SEO Nedir?

Arama motoru optimizasyonu kelimelerinin ingilizce baş harflerinden oluşur (Search Engine Optimization). Başta google olmak üzere birçok arama motorunu kapsar bu kavram. Birçok arama motorunda üst sıralarda yer almak, arama sonuçlarından daha fazla fayda sağlamak için yapılan bir işlemdir SEO.

Arama motorlarında üst sıralara çıkmak için , arama motorlarının sitelerden beklediği bazı işlemler / özellikler vardır. Bunların bilinen en etkili ve önemli olanlarından biriside geri besleme anlamına da gelen ""backlink""tir.

Türkiye"de son zamanlarda hızla yükselişe geçen bir trend olmuştur seo. Firmaların, kişilerin sanal alemde vazgeçilmezlerinden birisi haline gelmiştir. Buda doğal olarak piyasayı canlandırmış ve seo nun alt dallarındaki rekabeti doğurmuştur. İnternette son zamanlarda fenomen haline gelen backlink pazarını inceleyeceğiz.

Türk internet piyasasında son zamanlarda hızla yükselişe geçen bir web sitesi gözümüze çarpıyor. Backlink denince akla gelir adresi " www.radoy.net " Şimdi kendileriyle olan röportajımıza yer verelim:


Merhabalar, konuya hemen girmek istiyorum. Nedir bu profesyonel backlink hizmeti radoy?

Aslında bu kısa görünen ve içinde bulunun bizler için oldukça uzun bir hikaye. Zamanında Türkiye"nin webmaster denilince ilk akla gelen sitelerinden birisi olan r10.net te insanlar sitelerine backlink kasmak için eleman arıyorlardı. Bizde o zamanlarda yavaş yavaş bu işe girmeyi planladık. Yavaş Yavaş da piyasada insanların bizlere güvendiğini , inandığını sürekli bizlerle çalıştığını gördük. Buda elbetteki çok hoşumuza gitti. İnsanlara bir hizmet veriyorsunuz ve o insanlar sizin hakkınızda sayfalarca olumlu yorumlar yazıyorlar. Bu bizi daha da profesyonel olma yoluna götürdü. İnsanların we sitelerinin "backlink ihtiyacını" karşılamak amacıyla uzun süredir sunduğumuz hizmetimiz büyük beğeni ve ilgi gördü. İnsanlara daha hızlı ve profesyonel anlamda hizmet verebilmek için böyle bir projeye yöneldik ve başarı ile tamamladık.

Yaşınız henüz genç, sizi gerçekten tebrik ediyorum bu yaşta böyle bir adım atmak ve firmasal anlamdada hizmet seviyesine gelmek tebrik edilmesi gereken bir başarıdır. Peki şunu soracağım, bu sizin için kötü bir etki yaratmaz mı? Yani etrafınızdaki kişiler ya da sizinle aynı işi yapan rakiplerinizle ilişkileriniz anlamında kötü bir etki yaratmadı mı ?

Öcelikle teşekkür ederim. Sorunuza gelincede asla ve asla kötü bir etki yaratmadı. Neden yaratsın ki? Herkesin ayrı başarıları referansları ve hizmetleri var.

Nasılki bir şehirde bulunan cafelerin ayrı müşteri kitleleri var bunuda böyle görmek lazımdır.

Rakip kelimesini ise şu ana kadar kullanmadım. Biz radoy.net olarak Türkiye"de kendi hizmetlerimiz adına online satış anlamında ilk yapan kişileriz. Bizden sonra gelen arkadaşlarımıza iyi örnek olmuşuz ki bizden sonra 2-3 site daha geldi piyasaya. O arkadaşlarla da selamlaşmalarımız vardır. Arada sırada bilgi fikir alışverişlerimiz oluyor hatta ve hatta iş alışverişlerimizde oluyor. Bu yüzden ben olumsuz değil aksine olumlu bir sonuç aldığım kanaatindeyim.

Hatta küçük bir örnek veriyim. R10.net webmaster sitesinde moderaötr olan rastgele backlink işi için tanıştığım mete abim vardır mesela. R10 nicki ekoldür. Kendileri tasarım işi yapıyorlarmış. Sohbet sohbeti ticaret ticareti açtı ve kendileriyle ortak olarak işler almaya ve yürütmeye başladık. www.ekol.net web siteleridir ve oldukça kaliteli tasarımları da vardır.

Demek istediğim biz bu piyasayı canlandırmakla beraber diğer piyasalarda da ortaklıklar yapabiliyor ve oralarada fayda sağlayabiliyoruz. Ki bu aynı zamanda karşı tarafların bize sağladığı faydalar içinde geçerlidir.

Oldukça mütavazi olduğunuzu görüyorum. Peki son soruma geleceğim? Bu işin geliri nedir?

Bu işin geliri tabi yapılan işe göre değişebilir. Diğer arkadaşlarım adına da konuşmak gerekirse backlink piyasasını genel olarak anlatmak istiyorum. Genel anlamda aylık 100 lira gelirden 10-15.000 lira gelir arasında değişmektedir. Bazen firmaların bir anda 100-200 web sitesini birden verdiklerine şahit oldum. Bu yüzden çok dalgalıdır gelir olayı.

Aydinpost.com