Sivil anayasa çalışmalarının sonuç vermemesini eleştiren AB, demokrasiyi güçlendirici reformlar yapılması çağrısında bulundu. İnternet sitelerinin sık kapatılması da eleştirildi.

AB üyelik süreci kapsamında Türkiye"nin son bir yılını değerlendiren İlerleme Raporu"nda Türkiye"deki siyasi yapıya eleştiriler yer aldı. Belgede şu tespitler yapıldı:

SİVİL ANAYASA: İktidar partisi, bir grup akademisyeni 1982 Anayasası"nı, diğer unsurlar yanında Türkiye"de temel hakları uluslararası standartlarla uyumlu hale getirecek şekilde değiştirmekle görevlendirdi. Buna rağmen bugüne dek ne bir taslak TBMM"ye ya da kamuoyuna sunuldu, ne de bunun tartışılması için somut bir takvim belirlendi.

TÜRBAN TERCİHİ: Bunun yerine TBMM Şubat 2008"de üniversite öğrencilerine başörtüsü yasağını kaldırmak amacıyla Anayasanın 10 ve 42"nci maddelerini değiştirdi. Ancak bu değişiklik Anayasa Mahkemesi"nce iptal edildi.

GÜL"E ÖVGÜ: Belgede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün “siyasi aktörler ve sivil toplumla ilgili uzlaştırıcı bir rol oynama çabaları, hükümetle iyi çalışma ilişkisi kurması, AB"yle ilgili reformların hızlandırılması çağrılarını sürdürmesi ve dış politikada aktif bir rol oynayarak dış ziyaretleri sıklaştırması” övülüyor.

CHP"YE ELEŞTİRİ: CHP 2008 yılında, AB"yle ilgili demokratikleşme reformları dahil 16 yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi"ne başvurduğu. Büyük siyasi partiler arasındaki diyalog ve uzlaşma ruhu eksikliğinin siyasi kurumların düzgün işleyişini olumsuz etkiliyor.

TSK ETKİN: Silahlı Kuvvetler resmi ve gayrı resmi kanalları kullanarak önemli siyasi etki icra ediyor. Üst düzey komutanlar Kıbrıs, Güneydoğu, laiklik ve siyasi partiler gibi yetkilerini aşan iç ve dış politika konularında görüş bildiriyor.

BASINA BASKI: Üst düzey yetkililer, yolsuzluk iddialarıyla ve terörle mücadeleyle ilgili haberlerin ardından basını şiddetle eleştiren açıklamalar yaptı.

İNTERNETE YASAK: Türkiye"de son dönemde internet siteleri sıklıkla ve orantısız şekilde yasaklanıyor. Popüler görüntü paylaşım sitesi Youtube da birçok kez yasaklandı.

POLİS ŞİDDETİ: 1 Mayıs ve Nevruz kutlamalarında güvenlik güçleri orantısız güç kullandı ya da şiddete başvurdu.

ENGİN ÇEBER: Metris Cezaevi"nde bir hükümlünün işkence nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin kamuoyundan özür diledi. Olayın sorumluları hakkında hızla idari yaptırımlara gidilmesi övgü alsa da güvenlik güçleri insan hakları ihlali iddialarının yeterince hızlı, tarafsız ve bağımsız soruşturulamadı.

Vatan da kapatılmıştı

TÜrkİye"de Kasım 2007"den bu yana 1112 internet sitesine erişim engellendi. Bu sitelerin arasında daha önce pek çok kez kapanan ve şu anda da Mayıs ayından beri kapalı olan YouTube da var.

Vatan Gazetesi internet sitesi www.gazetevatan.com da 15.10.2008"de erişime engellenmişti. Bu engelin nedeni ise kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak bilinen Adnan Oktar"ın cemaati hakkında sitede yapılan bir habere gelen okur yorumları hakkında aldırdığı mahkeme kararıydı. 1 gün erişime kapalı olan site gün sonunda erişime açılmıştı.
VATAN