Çocuklarının internette oyun bağımlılığından bunalan ailelerin isyanı BTK'yı harekete geçirdi. Güvenli internette aile ve çocuk olmak üzere iki profil belirlendi. Ebeveynler, istediklerinde oyun sitelerini kapatacak.

Pek çok aile çocuklarının oyun bağımlılığından yakınırken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), güvenli internet uygulamasına oyun ayarı getirdi. Güvenli internet kapsamında 'çocuk' ve 'aile' olmak üzere iki profil belirleyen BTK, aile profili içine oyun, sohbet ve sosyal medya olmak üzere üç seçenek koydu. BTK Başkanı Tayfun Acarer, ailelerin, istediği zaman oyun sitelerini işaretleyerek profil dışına çıkarabileceğini belirterek, 'Ödev saatinde oyun siteleri kapatılabilir. Ailelerden çok şikayet geliyor. Çocuklar kendini kaptırıyor. Çocuklarını psikolojik tedaviye gönderen aileler bile var' dedi.

22 KASIM'DA ZORUNLU GEÇİŞ

BTK, 22 Ağustos'ta başlayacak olan güvenli internet uygulaması için üç aylık test süreci de koydu. 22 Kasım'dan itibaren güvenli internet uygulaması söz konusu hizmeti abonelere sunmak internet servis sağlayıcılarına zorunlu olacak. BTK, yeni düzenlemede aile ve çocuk diye iki profil belirledi, ailelerden büyük şikayet gelen oyun sitelerine yönelik de düzenlemeye gitti. Konuya yönelik bilgi veren BTK Başkanı Acarer, güvenli internet uygulamasının ardından Türkiye'de internet kullanımının artacağını belirterek, 'Aileler çok endişeli. Çocuklarını internetin zararlarından korumak istiyorlar. Güvenli internet ile aileler çocuklarına daha rahat internet kullandıracak. Ya interneti yasaklıyor ya da bilgisayarı gizliyorlardı' diye konuştu.

Acarer, Türkiye'de 2,5 yılda gelen internet şikayetinin 3430 bin olduğunu belirterek bu oranın hiçbir ülkede bulunmadığını söyledi. Acarer, bu oranın, Türk ailelerinin internet konusundaki duyarlılığını ortaya koyduğunu kaydederek, 'Güvenli internet ile daha rahat internete girilecek. Hiçbir sakınca olmayacak' dedi.

ÖDEV SAATİNE UYGUN AYAR

Güvenli internetin, ailelere büyük esneklik sağlayacağını aktaran Acarer, 'Aile profilinde, oyun, sohbet ve sosyal medya olmak üzere üç seçenek yer alacak. Çocukları psikolojik tedavi gören aileler bile var. Aileler, oyun sitelerine filtre koyabilecek. Böyle bir olanakları olacak' diye konuştu. Acarer, oyun siteleriyle ilgili bir engellemelerinin söz konusu olmadığını aktarırken, 'Pek çok kullanıcı, oyun siteleriyle ilgili talepte bulundu. Şimdi aileler, istediği an oyun sitelerini profilin dışına çıkarıp, istediği an dahil edecek. Ödev saatinde oyun siteleri kapatılacak. Bu bir yasaklama değil. İstediği an çıkarıp,ş istediği an dahil edecek. Bu hizmeti, sadece talep eden aileler kullanacak' dedi.