Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi; AK Parti Hükümeti hakkında kara propaganda yapmak amacıyla Genelkurmay Karargâhı’nda kurulduğu öne sürülen internet siteleriyle ilgili yürütülen iddianameyi kabul etti.
 
Mahkeme heyeti; “Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri kurulduğu” yönündeki iddialara ilişkin 22 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin oy birliğiyle kabulüne karar verdi. Sanıkların, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile suçlandığı iddinamede yer alan ifadelerde, soruşturma kapsamında ifade veren sanık generallerin birbirlerini suçladıkları görülüyor.
 
İDDİANAMEDE; 6 MUVAZZAF
 
GENERALİN YAKALANMASI İSTENİYOR!
 
İddianamede; Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun da aralarında bulunduğu 21 tutuksuz sanık hakkında yakalama emri çıkartılması talep edildi. Yakalama kararı çıkarılan sanıklar arasında 6 muvazzaf general yer alıyor.
 
İddianameyi kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise haklarında yakalama emri çıkarılması ve davanın “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” iddialarına ilişkin dava ile birleştirilmesi yönündeki taleplerin daha sonra değerlendirilmesini uygun buldu.
 
ERÖZ’ÜN İFADESİ HERŞEYİ ORTAYA KOYUYOR
 
Soruşturma kapsamında ifade veren Korgeneral Mehmet Eröz, ifadesinde tüm sanıkları suçlarken, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hasan Iğsız ise dönemin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’u adres gösterdi. Korgeneral Eröz’ün ifadesinde “Genelkurmay 2. Başkanı’nın bir andıç hazırlanması emrini verdiğini, andıcı hazırlayıp Genelkurmay Başkanı’nın onayını aldıklarını, (...) bu siteler işletilirken hiç kimsenin kendisine ‘Yasal değil’ demediğini, tam tersine ‘Emirler böyle’ diye söylendiğini, (...) ‘internet andıcı’ hazırlarken de bu işin hukuki yönden sorumlu Genelkurmay Adli Müşavirliği’nden koordine parafı alındığını, bunun haricinde bu bilgisayarların teknik sahibi olan MEBS Başkanlığı ile koordine ettiğini ve yine irticai faaliyetlerden sorumlu İstihbarat Başkanlığı ile de koordine ettiğini, 12 Haziran’da İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın yayınlanması üzerine 2. Başkan’ın bu sitelerin kapatılması emrini verdiğini” belirtiyor. Iğsız Paşa ise ifadesinde benzeri ifadeler kullanarak dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a sunulduğunu doğruluyor.
 
İddianamede yer alan bazı sanıkların Albay Dursun Çiçek’in ifadeleri sonrası belirginleştiği öğrenildi.
 
SAVCININ HAKKINDA YAKALAMA KARARI
 
ÇIKARILMASINI İSTEDİĞİ 21 SANIK
 
Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Mehmet Eröz, Şırnak 23. Tümen Komutanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Albay Orhan Güçlü, Albay Sedat Özüer, Albay Ziya İlker Göktaş, Albay Hulusi Gülbahar, Albay Cemal Gökçeoğlu, Yüzbaşı Murat Uslukılıç, Deniz Albay Altunay Şahin, Deniz Binbaşı Fatih Koca, Deniz Binbaşı Cem Şimşek, Emekli Albay Fuat Selvi, Emekli Albay Recai Alkan, Sivil Memur Mehmet Bülent Sarıkahya Sivil Memur Meryem Kurşun ve Emekli Albay Hasan Ataman Yıldırım.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, Tümgeneral Çubuklu, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Iğsız ve Koramiral Otuzbiroğlu’nun da aralarında bulunduğu 22 sanığın tamamı hakkında “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ayrıca, sanıklardan 13’ünün “terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan 15 ile 22,5 yıl, 8’inin de “terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi.
 
AK PARTİ HÜKÜMETİNDEN ÖNCE
 
SİTENİN KURULMASI TALİMATI VERİLMİŞ!
 
Söz konusu internet siteleri ile ilgili haberlerin ortaya çıkmasının ardından Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, basın bilgilendirme toplantısı düzenlemiş ve “İnternet siteleri ile ilgili direktifi Başbakanlık’tan aldık” demişti. Soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Başbakanlık’tan gönderilen yazıda, “Bu konuda (internet siteleri) Başbakanlık’ın herhangi bir talimatımız bulunmamaktadır” denilmişti. Gelişmeler üzerine Genelkurmay Başkanlığı, söz konusu talimatın AK Parti hükümetinden önceki dönemde alındığını açıklamıştı.
 
yeniakit