Tatil için geldiği Kuşadası'nda Kaymakam Mustafa Esen ve Belediye Başkanı M. Esat Altungün ile görüşen Bakan Gönül, Kaymakam Esen'in bölgedeki yoğun insan kaçakçılığını önlemek için kamera sistemi kurulması gerektiği doğrultusundaki açıklaması üzerine, yüzde yüz Türk yapımı insansız hava taşıtlarının iki türü bulunduğunu belirterek, "Ürettiğimiz insansız hava araçlarımızdan biri oldukça küçük boyutlara sahip. Diğeri ise küçük bir avcı uçağı boyutunda. Küçük olanlar şu an terör örgütüne karşı başarıyla
kullanılıyor. Üzerlerinde taşıdıkları gündüz ve gece kameraları ile çok ayrıntılı görüntüler alınabiliyor. Görüntüler anında merkeze ulaşıyor" dedi.
İnsan kaçakçılığının önemli bir sorun olduğunu kaydeden Gönül, söz konusu araçların sınır güvenliği için kullanılabileceğini ifade ederek, "Bir tanesinin maliyeti ortalama 200 bin lira civarında olan bu araçları öncelikli olarak Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine katacağız. Tüm birliklerimizde bu araçlardan en az bir tane olacak. Bu süreç tamamlandıktan sonra ileride ihtiyacı olan kamu kurumlarına bu araçlardan vermeyi düşünüyoruz. Şimdilik bir planlamamız yok, ancak sahil güvenlik birimlerine vermek
istiyoruz. Sürekli devriye gezecek araçlar, gözlem yapacak. Bir olay olduğunda ise sahil güvenlik birimlerimiz olay yerine giderek müdahale edecek. Böylece insan kaçakçılığını da önlemiş olacağız" diye konuştu.
Gönül ayrıca, ileri teknoloji ürünü insansız hava araçlarının ancak tüm askeri birliklere teslimi gerçekleştikten sonra üretilecek yeni araçların ihtiyaç duyulan kamu kurumlarına verilebileceğini söyledi.

İNSANSIZ HAVA ARACI NEDİR
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan keşif, gözetleme ve istihbarat ihtiyacının karşılamak amacıyla geliştirilen ve yazılımı da dahil yüzde yüz Türk üretimi olan insansız hava araçlarının iki değişik modeli bulunuyor. Bunlardan sırt çantasında bile taşınabilecek boyutlarda olan modeli 5-10 kilometre menzilli ve yaklaşık 1 saat havada kalış süresine sahip. Diğeri ise daha büyük boyutta ve ortalama 100 kilometre menzilli. Bu tip ise havada daha fazla süre kalabiliyor.
Bu hava araçları, özel bilgisayar yazılımı sayesinde tamamen otomatik olarak uçabiliyor ve üzerlerinde takılı olan bir kamera aracılığıyla, uçuş esnasında yerdeki istasyona uçuş bilgileri ile gerçek zamanlı görüntü aktarabiliyor. İnsansız hava araçları, 10 kilometre yükseklikten yerdeki nesnelerin fotoğrafını çekebilecek ileri teknoloji ürünleriyle donatılmış durumda. Türkiye'nin özgün gereksinimlerini karşılayacak en yeni teknolojilerinin kullanıldığı ve Türkiye'nin yurtdışı bağımlılığını azaltacak olan
yerli insansız hava araçları, her türlü askeri istihbarat toplama yeteneğine sahip. Araçlar, pistten kalkış-iniş yapabilecek veya bir fırlatıcıyla atılıp, paraşütle inebilecek şekilde tasarlanan hava araçlarını deprem, sel gibi doğal afetlerden sonra hasar tespiti için görüntü çekmede, iletişim sağlamada, trafik kontrolünde, sınır emniyeti için gözetlemede, nümayişlerde, orman yangınlarında, zirai mücadelede kullanmakta mümkün.