Tel Aviv'in tüm uyarılara rağmen aldığı karar ile İsrail-ABD hattındaki gerilim son noktaya ulaştı.İsrail, yakın müttefiki ABD'nin bile şiddetle karşı çıktığı Doğu Kudüs'ün Gilo bölgesinde bir Yahudi yerleşiminde 900 ek konut inşasına onay verdi, aradan 24 saat bile geçmeden Filistinli aileler bir bir sokağa atılmaya başlandı. İsrail, tüm dünyadan yükselen eleştirilere rağmen bildiğini okumaya devam ediyor. Yıllardır omuz omuza hareket eden ABD ile İsrail arasındaki ilişkiler, Tel Aviv yönetiminin Doğu Kudüs'te yeni yerleşim alanları oluşturma isteği ile büyük yara almış, ABD Başkanı Barack Obama, gerek uluslararası platformlarda, gerekse ülkesini ziyaret eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya "yerleşim alanları yapmayı durdurun" çağrısında bulunmuştu.

"İZİNSİZ YAPTILAR" SAVUNMASI

Tel Aviv yönetimi, ABD ile ilişkilerinin bozulmasına neden olan yerleşim alanı planından geri adım atmayınca yeni bir kriz patlak verdi. İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Gilo mahallesindeki bir Yahudi yerleşiminde 900 ek konut inşasına önceki gün onay verdi. Kararın alınmasından 24 saat geçmeden İsrailli yetkililer, İsaviye Mahallesi'nde Filistinlilere ait bir binayı buldozlerle yerle bir etti. Tel Aviv, binaları izinsiz yapıldığı için yıktıklarını öne sürse de Filistinlilerin vurguladıkları nokta ise ayrımcılıkla karşılaştıkları için imar izni almalarının neredeyse mümkün olmaması.

OBAMA: FİLİSTİNLİLERİ İNCİTTİ

Tüm dünyanın uyarılarına kulak tıkayan İsrail'i sert bir şekilde eleştiren Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, olayı "dehşet verici" olarak nitelendirdi. ABD Başkanı Barack Obama ise, kararın İsrail'i daha güvenli hale getirmeyeceği görüşünü ifade ederek, bu tür girişimlerin bölgede barışın sağlanmasını zorlaştırdığı gibi, Filistinlileri inciterek daha tehlikeli bir duruma yol açtığını kaydetti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail'i yerleşim inşasını durdurma sözüne sadık kalmaya çağırdı. İngiltere ve S. Arabistan da yerleşim alanlarına karşı olduklarını bildirdi./yeni şafak