ABD Hükümetin'nin resmi sağlık sitesi SAMHSA, ekonomik krizden etkilenenlerin sağlını koruyabilmesi için online duygusal yardım reçetesi hazırladı..

ABD Sağlık Bakanlığı, resmi sitesinde "Ekonomik Zorluklar Başa Çıkmanın Yolları" başlıklı bir çalışmaya yer verdi. Hükümetin resmi sitesi SAMHSA'da geçen hafta yayınlanmaya başlanan duygusal yardım paketi, krizden etkilenenlere sağlıklarını korumak için neler yapmalarını gerektiğini anlatıyor. Kriz nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalıkların ilk belirtilerinin sıralandığı sitede, stresle başa çıkmanın yolları, kimlere danışılabileceği konusunda yol gösöteriliyor, adres veriliyor. Araştırmaları intiharın eşiğindeki kişileri belirlemenin zorluğuna işaret edilen sitede işsizlik veya diğer mali sorunlar nedeniyle zorluk yaşayanlar üzerinde özellikle hassasiyetle durulması gerektiği vurgulanıyor. Kendini utanç içinde hisseden ve umutsuzluğa düşenlerin ana kitleyi oluşturduğuna dikkat çekiliyor ve özellikle hayatının bir amacı ve nedeni olmadığını söyleyenlerin intihar eğilimlilerin başında geldiğinin altı çiziliyor.

SPOR VE HOBİLER ÖNEMLİ
Kriz nedeniyle oluşan sağlık sorunları ise depresyon, endişe, aşırı yemek yeme, madde bağımlılığı, kumar oynama, fazla harcama yapma gibi aşırı davranışlar olarak sıralanıyor. Bu ve benzer davranışların hem fiziksel hem de psikolojik zararlarının azımsanamayacak seviyede olduğu hatırlatılıyor.

ARKADAŞLIKLAR DA ÖNEMLİ
Krizden etkilenenlerin finansal sorunlara bağlı olarak yaşayabilecekleri sağlık sorunlarının sıralandığı sitede çözüm önerileri de yer alıyor. ABD Sağlık Bakanlığı krizden etkilenenlere bu zor süreci atlatabilmeleri için aile ve arkadaşlarıyla bağlarını güçlendirmelerini, hobi ve sportif faaliyetlerle streslerini azaltmalarını öneriyor.

Kriz kilo aldırıyor bağımlı yapıyor
* Depresyon
* Bunalım
* Aşırı yemek yeme
* Kumar oynama
* Aşırı harcama yapma
* Madde bağımlılığı

Tehlike çanları ne zaman çalar?
* Sürekli hüzün, ağlama
* Aşırı bunalım
* Uykusuzluk ve halsizlik
* Hırçınlık ve kızgınlık
* Aşırı alkol
* Sürekli ilaç kullanma
* Bir konuya odaklanmada problem yaşama
* Önemli konuları umursamama

Din adamları yeni ilaç
* Doktorlar ve psikologlar
* Din adamları
* Rehberlik danışmanları
* Sağlık klinikleri

Aile bağları kurtarıcı
* Olaylara iyi yönden bakma
* Aile ve arkadaşlarla bağları artırma
* Spor ve hobilere ağırlık verme
* Yeni iş alanları arama

Vitamine sarıldılar
ABD'de kötü sağlık sistemi nedeniyle sigortalı olmayanlar vitaminlere akın etmeye başladı. Doktor maliyetini karşılayamayanlar çareyi bu yolda buldu. 2007'ye oranla satışlarda yüzde 8'lik bir artış var. Balık yağı hapları da yeni trendlerden.


SABAH