Kars'taki ''İnsanlık Anıtı'' parça parça yerinden kaldırılırken, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, heykelin yapıldığı alan ve çevresine tarihi dokuya uygun peyzaj çalışması yapılacağını bildirdi.

Bozkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heykelin, 1854-1855 yılında Timur Paşa adına yaptırılan tabyanın bulunduğu ve 2863 sayılı kanuna göre tescillenerek koruma altına alınan yere yapıldığını hatırlatarak, bunun için Milli Emlak Müdürlüğü'nden izin alınmadığını ayrıca heykelin imar mevzuatına göre ruhsat alınmadan yaptırıldığını hatırlattı.

Söz konusu gerekçelerle yargı kararı doğrultusunda ''İnsanlık Anıtı''nın kaldırılmasına karar verildiğini belirten Bozkuş, sanata ve sanatçıya karşı olmadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

''Bizim dönemimizde üç heykel kaldırıldı. Bunlardan bir tanesi kaz heykeli. Ali Gaffar Okkan Bulvarı'ndaki bu heykel, trafiği aksattığı gerekçesiyle İl Trafik Komisyonu'nun kararıyla kaldırıldı. Ayrıca belediye önüne ve çay bahçesinde yaptırılan 2 kadın heykelini de müstehcen bulduğumuz gerekçesiyle kaldırdık. Bunlar da bizden önceki dönemde yaptırıldıktan sonra Ankara'dan birileri geldiğinde bulundukları yerden geçici süreyle kaldırılıyormuş.

Kars'ta halen Faik Bey Caddesi'nde Murat Çobanoğlu heykeli, İnönü Caddesi'nde Leyla ile Mecnun heykeli, yine farklı yerlerde aslan ve at gibi değişik hayvan figürleri üzerine çalışılan heykeller var. Biz de partimiz de ne sanata ne de sanatçıya karşıyız.''

Kendilerini eleştirenlerin asıl tartışmalı heykeli yapanları eleştirmesi gerektiğini savunan Bozkuş, ''O günün çok zor şartlarında burada tabya yapılmış. Söz konusu yerin hemen alt tarafında tarihi değerler, manevi değerler dikkat çekiyor. Asıl onların bu duruma saygı göstermeleri gerekiyor'' diye konuştu.

-HEYKELTIRAŞ AKSOY'UN RESMİ SIFATI YOK-

Tartışmalı heykeli yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy'un belediye ile resmi bir sıfatı olmadığını vurgulayan Belediye Başkanı Bozkuş, kendilerinden önceki dönemde gerçekleştirilen projede, heykelle ilgili işlemlerde başka bir firmanın resmi sıfat taşıdığını söyledi.

Heykelin yapımıyla ilgili özel sözleşme ve sonradan yapılan ihalenin mercek altına alındığını bildiren Bozkuş, gerekli incelemeyle birlikte hukuki işlemlerin de ilgililerce yapılacağını kaydetti.

Üçler Mahallesi'ndeki tartışmalı heykelin parçalar halinde kesilerek yerinden kaldırılma çalışmalarının devam ettiğini belirten Bozkuş, sözlerine şöyle devam etti:

''Zor bir çalışma. Yüksek kesimde hem hava soğuk hem de şartlar zor. Heykelin içerisinde bir santimetre kalınlığında boru var. Bu kesiliyor. Ayrıca elmasla taş kısmı kesiliyor. İhaleyi alan firma çalışmasını sürdürüyor. En küçük bir sıkıntı çıksın, kaza yaşansın istemiyoruz. Bir işçinin dahi burnunun kanamasını arzu etmeyiz. Heykelden şu ana kadar 5 parça kesildi. Heykel toplam 18 parça halinde kaldırılacak. Parçalar, otogarın yanında belirlediğimiz bir alana taşınacak.''

-HEYKELİN YIKIMI İÇİN 40 GÜN SÜRE VAR-

Taşeron firma yetkilisi Ertuğrul Yaman ise heykelin kaldırılması için gerekli olan tüm ekipman ve makinelere sahip olduklarını belirterek, sadece hava şartları nedeniyle zor koşullar altında çalıştıklarını belirtti.

Bu yüzden heykelin tamamen kaldırılması işinin biraz zaman alacağını aktaran Yaman, ''Zaten 40 gün daha süremiz var'' şeklinde konuştu. Yaman, heykelin 6. parçanın kesimi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Öte yandan, heykellin üzerine sonradan yazıldığı öğrenilen ''seni yıkan eller kırılacak...'' şeklindeki bir yazı ise firma çalışanları ve bazı vatandaşların tepkisine yol açtı.