Beşşar Esed rejiminin cezaevinde  alıkonulan Hena Muhsin, tutuklulara yapılan işkenceleri anlatırken kurbanın  "sesine göre ne kadar işkenceye maruz kaldığını" anladıklarını söyledi. 

Suriye'de 8 yıldır devam eden savaşta hapsedilen, işkence ve kötü  muamele gören kadınlara dikkat çekmek ve özgürlüklerini talep etmek için  oluşturulan Uluslararası Vicdan Hareketi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne kadar  çeşitli aktivitelere katılacak.

AA, bu vesileyle rejimin cezaevlerinde işkence görmüş kadınlara  ulaşmaya devam ediyor.

Esed rejimini uzun yıllar desteklediği halde, sebepsiz şekilde  tutuklanarak cezaevine konulan Hena Muhsin, kendisinden bir sene önce, 2013'te  Şam'da oğlunun rejim güçlerince alıkonulduğunu söyledi.

2014'te, evine giderken yolda bir ekibin bu kez kendisini alıkoyduğunu  belirten Muhsin, rejimin istihbarat birimine götürdüğünü dile getirdi.

Muhsin, cezaevinde kaldığı sürede gördüklerini şöyle anlattı:  

"Bazı mahkumları duvarlara çarpıyorlardı. Zincirlerle döverlerdi.  Sırtlarına sopalarla vururlardı. İnsanı sakat bırakacak darbeler vuruyorlardı.  'Sigarayı üzerilerinde söndürün' diye sesler duyardık. Birinin tırnaklarının  çekildiğini, birinin de dişlerinin söküldüğünü gördüm. İşkence edilenlerin  seslerini duyardık. Sesine göre bilirdik ne kadar işkence gördüğünü."

"Çocuğumdan tutuklandığı günden beri haber alamıyorum" 

Muhsin, tutuklanmadan önce vatansever olduğunu, Beşşar Esed'i öven  şiirler yazdığını ifade etti.

"Şu an yazdığım her kelime, her harf için çok pişmanım." diyen Muhsin,  şunları kaydetti:

"Suriye'de herkes zulüme uğradı. Onları destekleyen de zulüme uğradı,  karşı çıkan da. Benim çocuğum (muhaliflere) destek olmadı. Ama yıllardır tutuklu.  Rejime karşı hiçbir şey yapmadı. Gösterilere bile katılmadı. Oğlumun birine borcu  vardı. O da ona 'Muhaliflere destek oluyor' diye iftira atmış.  Çocuğumdan  tutuklandığı günden beri haber alamıyorum."

Suriyeli kadınlar ve çocuklarda savaşın etkileri üzerine çalışmalar  yapan Uzman Klinik Psikolog Ayşe Hümeyra Kutluoğlu Karayel, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, rejimin işkence ve tecavüzü sistematik savaş aracı olarak  kullandığını söylemişti.

Muhalif kaynaklara göre, Suriye'de rejimin cezaevlerinde en az 500 bin  kişi alıkonuluyor. Tespit edilebilen 13 bin 500'den fazla kadın, rejimin  zindanlarında işkence gördü ya da tecavüze uğradı. 7 binin üzerinde kadın halen  rejimin cezaevlerinde tutuluyor.