Edinilen bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği'ne bağlı ekipler, Yavansu Mahallesi'nde yaptıkları operasyonda aralarında çete lideri V. K.'nın da bulunduğu A.K. F.K., U.K., Ş.K., M.S., S.D., H.K., M.K., M.L. ve S.S. isimli 11 zanlıyı insan taciri suçlamasıyla gözaltına aldı. Operasyon sırasında çete tarafından yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Sisam adasına kaçırılmaya çalışılan 15'i Afganistan ve biri Filistin uyruklu toplam 16 göçmende de yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yaparken suçüstü ele geçirilen organize insan taciri çetesiyle birlikte, göçmen kaçakçılığında kullanılan bir adet şişme zodyak bot, bir adet bot motoru, 2 adet binek tipi otomobil, bir adet kapalı kasa kamyonet, 11 adet cep telefonu da yakalandı.
Operasyonun ardından bir basın toplantısı düzenleyen Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, insan tacirliği suçlamasıyla gözaltına alınan 11 kişinin sorgulamalarının ardından “Teşekkül halinde göçmen kaçakçılığı yapmak” suçundan adliyeye sev edildiklerini söyledi.
Son 20 gün içerisinde Kuşadası Körfezi'nde 7 ayrı göçmen kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirildiğini açıklayan Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, “ Bu 7 operasyonda 63 mülteci ile birlikte insan kaçakçısı olarak 10 şüpheli gözaltına alındı ve bunların 7'si tutuklandı. Son operasyonumuz, özellikle göçmenlere umut tacirliği yapan önemli bir şebekeyi çökerttik. Özellikle insan tacirlerine yönelik operasyonlarımız artarak devam edecek” dedi.