Tilos Adası yakınlarında Eylül ayında, 123 kaçak yolcu taşıyan yelkenli tekneyle yakalanan 5 Türk, dün yargılandıkları Oniki Adalar Üç Hakimli Ağır Ceza İstinaf Mahkemesi tarafından suçlu bulundu. 
 
Bu Türklerden yaşları 26, 39 ve 44 olan üçü toplam 625 yıl 6 ay hapis ve her biri 631 bin avro para cezasına mahkum edildi. Aynı davada yargılanan ve insan tacirlerine yardımcı olmakla suçlanan 36 ve 43 yaşındaki diğer iki Türk, tecilli olmak üzere 12'şer ay hapis cezasına mahkum edildi. 
 
İsimleri açıklanmayan Türklerin, mahkeme kararına itiraz ederek bir üst mahkemeye başvurdukları öğrenildi.
'VERİLEN CEZALAR ÇOK YÜKSEK
Davayı üstlenen Gümülcineli Türk Avukat İlhan Ahmet, "olayla ilgili hafifletici nedenlerin mahkeme tarafından göz önüne alınmadığını", "verilen cezaların çok yüksek olduğunu" söyledi. Avukat Ahmet, "Yunanistan'da bir yıl önce çıkarılan yeni yasada, insan taciri suçundan yargılanan herkesin, kaçırdığı kaçak başına 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasının öngörüldüğünü" belirterek, "Ancak, bizim durumumuzda hafifletici birçok neden var. Bu nedenlerin bir üst mahkeme tarafından dikkate alınacağını umuyoruz" dedi. 
 
Bu arada, aynı mahkeme tarafından yargılanan başka bir Türk vatandaşının da 350 yıl hapis ve 3,5 milyon avro para cezasına çarptırıldığı öğrenildi. İsmi açıklanmayan Türk vatandaşının, 2010 yılında Leros Adası yakınlarındaki bir kayalıkta, 21'i çocuk 68 kaçakla birlikte yakalandığı belirtildi.(aa)