AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplanan komisyon, Fransa'yı kınayan bildiriyi kabul ettikten sonra, cezaevlerine ilişkin alt komisyonun; Ankara 1 Nolu L Tipi, Ankara Kadın Kapalı Cezaevi, Konya E Tipi Kapalı Cezaevi, Gaziantep E Tipi ve H Tipi Kapalı Cezaevleri ile Gaziantep 5. Zırhlı Tugay 3. Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevinde yaptığı incelemeler sonunda hazırladığı raporları görüştü.

Raporlar hakkında bilgi veren Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, cezaevlerinde kalanlara kötü muamele ve işkence yapıldığı, onur kırıcı davranışlarda bulunulduğu yönünde bir izlenim edinmediklerini, ancak cezaevlerinin fiziki koşullarının kötü olduğunu tespit etiklerini belirtti. Yıldırım, Gaziantep Askeri Cezaevinde tuvalet ve banyo dışında her yerde kamera olduğunu ifade ederek, bu kameraların kaldırılmasını istediklerini bildirdi.

Alt komisyon üyesi, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, bütün milletvekillerinin gidip cezaevlerindeki kötü koşulları görmesi gerektiğini ifade etti. Bugüne kadar 30 cezaevine gittiğini ve her birinden sonra 3-4 gün kendine gelemediğini söyleyen Özdemir, Gaziantep Cezaevinde 10 kişilik koğuşta 38 kişinin kaldığını söyledi. Özdemir, ''Bazı koğuşlarda ranzalar 3 katlı, adam sürünerek giriyor. Haftada 1,5 saat sıcak su veriliyor. 38 kişiye nasıl sıra gelecek?'' dedi.

Özdemir, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, cezaevinde kalan tutukluların oranının yüzde 28 olduğunu söylediğini anımsatarak, ''Bu rakam doğru değildir. Sayın Bakan, hükmen tutukluları katmıyor, onlar tutuklu değil mi? Adam belki Yargıtay'da beraat edecek, bunu nasıl söyleyebilir bakan?'' diye konuştu.

"CEZAEVLERİNDE 36 BİN 809 TUTUKLU VAR"
Komisyon Başkanı Üstün, Adalet Bakanlığından aldığı bilgiye göre, cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlü sayıları hakkında bilgi verdi.

Cezaevlerinde 36 bin 809 tutuklu, 18 bin 507 hükmen tutuklu (dosyası Yargıtay'da bekleyen) ve 75 bin 842 de hükümlü bulunduğunu ifade eden Üstün, ''1 yıl öncesinde cezaevinde kalanların yarısı tutuklu, yarısı da hükümlü idi. Şimdi ise tutuklu sayısı, hükmen tutukluları da katarsak yüzde 42'ye düşüyor'' dedi. Özdemir'in, ''Herkes yargılanmalı, Başbakan da yargılanmalı'' sözlerine Üstün, ''Yargılanmayı bırak asıldı bile'' yanıtını verdi.

Yargılama yapılırken adaletin zorlanmasının hukuku zedelediğini belirten Özdemir, ''Genelkurmay Başkanının terör örgütü üyesi olduğunu söylemek iğrençtir'' dedi. CHP'li Özdemir, Hopa'daki olayları protesto ettikleri için tutuklanan 4 öğrenciyle Sincan Cezaevinde görüştüklerini söyledi.

Öğrencilerin cezaevinde çok kötü muameleye tabi tutulduklarını iddia eden Özdemir, ''Bu ortada olmasına rağmen, bu cezaevine ilişkin rapora, 'gardiyanların mahkumlara kötü muamelesi yoktur' diye yazılması ayıptır'' dedi. Yıldırım, Özdemir'in bu sözlerine itiraz edince tartışma çıktı. Yıldırım'ın, ''Nasıl yazsaydık peki?'' diyerek tepkisini ortaya koyması üzerine Özdemir, rapor yazılırken objektif olunması gerektiğini ve rapora şerh koyduğunu kaydetti.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat da ''PKK'lı ise öğrencileri serbest mi bırakalım?'' diyerek tartışmaya katıldı.

Murat Yıldırım'ın, ''Öğrenciler nereden gelmiş biliyor musun? Siverek'ten'' demesine Özdemir, ''Nereden geldikleri önemli değil, onlar Ankara Hukuk Fakültesi öğrencileri. 8 ay cezaevinde kaldılar, sonra serbest bırakıldılar'' karşılığını verdi. Özdemir, cezaevlerindeki şartların olumsuzluğundan bahsederken, ''Cezaevlerinde devlete düşman yetiştiriyoruz'' dedi.

"AZARLANIYORMUŞUM GİBİ HİSSEDİYORUM"
AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı da ''Malik beyin infialini anlıyorum ve samimi olduğuna da inanıyorum ama konuşurken kendimi azarlanıyormuşum gibi hissediyorum. Bu hissi uyandırmadan konuşursa iyi olur'' dedi.

AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal'ın sözleri de ikinci tartışmaya neden oldu. İstiklal Mahkemelerinde daha çok dinini savunanların idam edildiğini, 1960 darbesinde öyle olduğunu iddia eden Dal, 1980 darbesi sonrasında da PKK'nın ortaya çıktığını savundu. Dal, bugüne kadar asker bürokrasinin egemen olduğu hükümetlerin işbaşında olduğunu, partisinin bunu değiştirmeye çalıştığını, muhalefetin de bu konuda kendilerine yardımcı olması gerektiğini belirtti.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun Dal'a, ''İstiklal Mahkemeleri ne zaman kuruldu?'' diye sormasına, AK Parti'li Yıldırım, ''Böyle bir soru soramazsın, öğrenci mi milletvekili?'' diyerek tepki gösterdi. Bu sırada, iktidar milletvekilleriyle muhalefet milletvekilleri, karşılıklı olarak birbirlerine söz atarak tartıştı.

MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, ''Cezaevi tecrübesi olan birisi olarak, gördüğüm cezaevlerindeki kötü şartlara şaşırdım'' dedi.

"DOKUNULMAYAN KİŞİLERE DOKUNULUYOR"
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Ergenekon ve Balyoz gibi davaların toplumda karşılığı bulunan operasyonlar olduğunu belirterek, şimdiye kadar dokunulmayan kişilere dokunulduğunu bildirdi.

Dağ'ın da ''Sayın Özdemir konuşurken, kendisinden 20 yaş küçük birisi olarak azarlandığımı düşünüyorum'' demesi üzerine Özdemir, kimseyi azarlamak gibi bir düşünceyle konuşmadığını söyledi. Tekrar söz alan MHP'li Halaçoğlu, İstiklal Mahkemelerinin 1920'de kurulduğunu ve 1926'da kaldırıldığını belirterek, bu mahkemelerin bugünkü özel yetkili mahkemelerle aynı görevi yürüttüğünü kaydetti.

Oya Eronat da öğrencilerin cezaevinde neden bulunduğu konusunda konuşurken, ''Öğrenciler terör suçu işlemişse içeride olmalı'' dedi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, yargıda kadrolaşma olduğunu iddia ederek, iktidar yanlısı hakim ve savcıların üst görevlere atandığını iddia ettiği bir listeyi okuması da tartışmaya neden oldu.

AK Parti'li milletvekilleri, buna tepki göstererek, bu listenin gündem ile ilgisinin olmadığını söylediler. Tanal'ın, ''Siz gündeme getirdiniz'' sözlerine, Hamza Dağ, ''Biz gündeme getirmedik, Malik bey getirdi'' karşılığını verdi. AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener de ''Birer fotokopi alalım'' diyerek tepkisini dile getirdi.

"KURBAN OLAYIM LİSTE ÇOK UZUN"
CHP'li Tanal'ın listeyi okumaya devam etmesi üzerine, CHP'li Özdemir, ''Kurban olayım, o liste çok uzun'' dedi.

Tartışmalı müzakerelerin ardından, raporlar kabul edildi ve cezaevlerine ilişkin alt komisyona, yurtdışındaki cezaevlerini inceleme yetkisi verildi. Alt Komisyon ilk olarak, bir süre önce hayatını kaybeden er Uğur Kantar'ın, kötü muamele gördüğü iddia edilen Kıbrıs'taki askeri cezeavine gidecek.

AA