Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım, “Kat karşılığı sözleşmelerde arsa sahibi satmadığı malın vergisini teslim aldığı an ödüyor. Sıkıntı var. Müteahhit arsayı mümkün olduğu kadar şirket yerine şahıslardan alıyor, vergi kaybı oluşuyor. Kötü niyetliler maketten satış yasağını deliyor. İnşaat seviyesi sınırı getirilmeli” dedi. Kat karşılığı sözleşmelerde KDV'nin yüzde 90'ının inşaat başlamadan tahakkuk etmesi sektörde sıkıntı yarattı.

Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım, bu tarz sözleşmelerde müteahhitlerin anlaşma gereği arsa sahibine vereceği daireleri fatura ettiğini belirterek, “Bu da arsa sahibinin aslında satmadığı malın vergisini teslim aldığı an ödemesini gerektiriyor. Burada bir boşluk oluşuyor, müteahhitler de arsayı mümkün olduğu kadar şirket yerine şahıslardan satın alıyor” diye konuştu.

Piyasadaki koşulların göz önüne alınarak bir çalışma yürütülmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Zafer Yıldırım “Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile yapılan işlerdeki ana sıkıntı, inşaat bitimiyle beraber arsa sahibi ve müteahhit arasındaki faturalaşmadan kaynaklanan, satışı olmayan, sadece teslimi gerçekleşen malın vergilendirilmesine sebebiyet veren ve sektör açısından erken maddi yük oluşturması, satış neticesinde gerçekleşmesi gereken verginin teslim sırasında tahakkuk etmesi bir çok zorluğu beraberinde getiriyor” değerlendirmesinde bulundu. Mevcut uygulamada arsa sahibi şirketler açısından kat karşılığı sözleşme ile yaptırılan bir binanın bağımsız bölümlerinin satışı gerçekleşmeden, tüm vergilerin yüzde 90'ına yakının tahakkuk ettiğinin altını çizen Yıldırım, bunun için şahıslardan arsa alımının tercih edilmesiyle vergi kaybının ortaya çıktığını aktardı.

“Maketten satış yasağı eksik çıktı”

Maketten satışın yarattığı mağduriyetin giderilmesi için yapılan düzenlemenin eksik çıktığını dile getiren Zafer Yıldırım, şirket olarak maketten satışı tercih etmediklerini kaydetti. Maketten satışı yasaklayan çıkarılan yasanın boşluklarından yararlanan kötü niyetli kişilerin bulunduğunun altını çizen Yıldırım, “Burada tüketiciyi de göz önünde bulundurarak inşaat seviyesine bir sınırlandırma getirip, örneğin minimum yüzde 40 inşaat seviyesine gelmeden, kaba inşaatı bitmeden satış yapılamaz şeklinde bir ekleme yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“Yıldırımkule'de KDV indirimi devam ediyor”

İnşaatta KDV oranında yapılan indirimin çarkın dönmesine ve sektörün hızlanmasına yol açtığını dile getiren Zafer Yıldırım, müşterilerin buna ciddi talep oluşturduğunu aktardı. Yıldırım indirimin süresi dolmasını rağmen, satışı devam eden Yıldırımkule projesinde tüm ticari bölümler için kendilerinin KDV kampanyasına devam ettiklerini hatırlattı.

Döviz fiyatında yaşanan yükselişin sektördeki maliyetleri olumsuz etkilediğini dile getiren Yıldırım, yaptıkları hesaplamalara göre inşaatta tüm harcamaların yüzde 35'inin ithal ürünlere bağlı olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Kurda yaşanan artışın satış fiyatının da yüzde 10-15 artması anlamına geldiğinin altını çizen Zafer Yıldırım, “Çözüm için iki nokta öne çıkıyor. Öncelikli olarak ithal ürünlerin Türkiye'de üretilmesinin sağlanmasını söyleyebiliriz. İkinci olarak ise yabancılara daha fazla satış yapılmasıdır. Böylece sektörümüz Türkiye ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Yıldırım Grup olarak faaliyet gösterdikleri her bölgede üst segment projeler gerçekleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Yıldırım, rekabetin çok olduğu sektörde farklı projelerle tercih edilmenin önemine işaret etti.