Ortadoğu Grup İnşaat Grup Başkanı Nusret Kayhan Apaydın, 24 Haziran seçimi sonrası ilk üç ayın yeni sisteme yönelik çalışmalarla geçeceğini söyledi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Nusret Kayhan Apaydın, Ekim'den itibaren ekonomide ve inşaat sektöründe pozitif gelişmelerin görünür hale geleceğini ifade etti.

Mayıs ve Haziran ayında kamu bankalarının konut kredisi faizini yüzde 0,98'e çekmesiyle satışların canlandığını hatırlatan Apaydın, kendilerinin de sunduğu kampanyalarla ilk altı ayın kapanışının yüz güldürdüğünü söyledi.

"Yıllık 1 milyon konutun üretilmesi ihtiyaçtır"

İnşaat sektörünün 200 civarında farklı alt sektöre iş alanı açtığını ifade eden Apaydın, "Özellikle deprem riski nedeniyle kentsel dönüşüme tabi tutulması gereken konut sayısının 6-7 milyon civarında olduğu ve bunların da aslında en kısa sürede dönüştürülmesi zorunluluğu düşünüldüğünde inşaat sektöründeki gelişim ihtiyacı çok üst düzeyde mevcuttur." dedi.

Apaydın sözlerine şöyle devam etti; "Kentsel dönüşümün 15 yılda tamamlanacağı düşünülürse her yıl ortalama 400 bin adet konut da bu anlamda üretilmelidir. Yani normal şartlarda her yıl yaklaşık 1 milyon adet konutun üretilmesi ülkemiz için reel bir ihtiyaçtır ve bu potansiyel dünyada pek az ülkede bulunabilir. Sektörün hedeflerine hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için birtakım iyileştirilmelere ihtiyaç var. Özellikle iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bürokratik onay ve izin süreçlerinin hızlandırılması, kentsel dönüşüm sorunsalının mutlaka bir makro plan çerçevesinde ele alınması, yapı izin ve ruhsat alımlarının kolaylaştırılması ve maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesi, alt yapı yatırımlarının tamamlanması ve yabancılara gayrimenkul satışlarındaki teşvik uygulamaları gibi bir dizi konuda iyileştirilmeler yapılması çok yararlı olacaktır."

Apaydın, ayrıca konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesi gerektiğini vurguladı.