İsrail'in İbranice yayımlanan Maariv gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan barış görüşmelerini yeniden başlatmak amacıyla Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşimlerindeki inşaat yasağını, 3 ayı tam kapsamlı olmak üzere, bir yıl süreyle uzatmak istediğini yazdı.

Habere göre, Netanyahu, 3 ay tam kapsamlı, ardından 9 ay da sadece doğal büyüme ihtiyaçlarına izin verecek bu inşaat yasağı önerisini önümüzdeki ay ABD Başkanı Barack Obama'ya sunmak istiyor. Bu bir yıllık yeni sürecin, İsrail Başbakanına, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yeniden görüşme masasına oturup, bir barış anlaşmasına varma imkanı vermesinin öngörüldüğü belirtildi.

Geçen haftalarda gizlice hazırlandığı ileri sürülen planla ilgili Netanyahu'nun partisi Likud içinde ve diğer partilerden destek arayacağı, plan çerçevesinde koalisyonun genişletilerek, muhalefetteki Kadima partisinin de dahil edilmesi çabalarının bulunduğu da iddia ediliyor. Bununsa yerleşimlerde inşaat yasağına şiddetle karşı çıkan Avigdor Lieberman'ın Yisrael Beiteniu partisinin koalisyondan ayrılma ihtimaline karşı olduğunun altı çiziliyor.

Netanyahu'nun bu konuda henüz kararını tam vermediği belirtilirken, Başbakana yakın bir kaynak, "Bir barış anlaşmasına varabilme uğruna, Netanyahu'nun liderliğe yakışır kararlar alacağından kimsenin kuşkusu olmadığını" belirtti.

Maariv'in haberinde, İsrail Başbakanlığının "konuyla ilgili henüz bir karar alınmadığını" bildirdiği kaydedildi. Başbakanlığın, doğrudan görüşmelere yeniden başlanması için bir yöntem bulunması amacıyla ABD yönetimiyle temasların sürdüğünü ifade ettiği bildirildi.

İsrail hükümetinin, Batı Şeria'da inşaat yasağıyla ilgili aldığı karar 26 Eylülde sona ermiş, yasağın bitmesi İsrail ile Filistinliler arasında 2 Eylülde başlayan ABD destekli doğrudan görüşmelerin durması sonucunu getirmişti. Filistin tarafı, inşaat yasağı sürmedikçe doğrudan görüşmelere geçmeyeceğini duyurmuştu.

A.A.