İçişleri Bakanı Beşir Atalay, PKK'lıların dönüşlerinin ertelendiğini belirterek “Dağdan inişle ilgili, eve dönüşle ilgili konuya bir ara veriyoruz” dedi.

Atalay, TRT 1'de yayımlanan “Enine Boyuna” programına katıldı. Zor bir konunun çözümü için uğraştıklarına dikkat çeken Atalay, “10 yıl önce soruna çözüm bulmak daha kolay olabilirdi. Bu fırsat iyi değerlendirilmezse bundan sonrası daha da zorlaşacak tabii olarak” diye konuştu.

Atalay, Türkiye nin ayağından bu “prangayı” atması durumunda önemli bir sıçrama yapacağını vurgulayarak 'demokratik açılım' çalışmalarının dışarıdan dayatılan bir proje olduğu yönündeki söylemlere üzüldüğünü ifade etti. Türkiye'nin kendine güvenen, kendini sorunlarını çözen bir duruma geldiğini kaydeden Atalay, illegal yapıları muhatap almalarının söz konusu olamayacağını, muhataplarının millet olduğunu belirtti.

Bakan Atalay, 'demokratik açılım' sürecinde Mahmur Kampı'nda yaşayanların Türkiye ye dönmelerini öngördüklerini, sürecin en önemli unsurunun ise silah bırakılarak dağdan inilmesi olduğunu anlattı. Atalay, Mahmur ve Kandil'den dönen 34 kişinin teslim olması sırasında yaşananların onaylanmasının mümkün olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bu gelişleri erteliyoruz, dağdan inişle ilgili, eve dönüşle ilgili konuya bir ara veriyoruz. Bunu bir değerlendireceğiz. Çünkü bunun istismarı oldu. Toplumumuzda bu hassasiyetler var. Toplumumuzun hassasiyetleri bizim için önemli, bunları değerlendireceğiz, ama bizim süreçle ilgili demokratik açılım süreci ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Uluslararası boyutu devam ediyor. Önümüzdeki haftada Dışişleri Bakanımızın yine Irak seyahati olacak. Başbakanımızın İran'da görüşmeleri var. Orada yine bunlar gündeme gelecek. Türkiye bölgede gerçekten çok ileri adımlar atıyor. Komşularımızla ilişkiler Türkiye nin lehine oluyor. Türkiye bölgede giderek öncü bir ülke oluyor.”

Atalay, Mahmur ve Kandil'den dönenlerin serbest bırakılmasının ardından yaşanan olaylara şehit ailelerinin tepkisinin anımsatılması üzerine şunları söyledi:

“Bu sürece başladığımızda şehit ailelerinin gönüllerini alan görüşmelerimiz oldu. Şehitlerimiz bizim için çok değerlidir. Onlar sayesinde bu adımları atıyoruz. Bunun bilincindeyiz. Biz, şunun için çalışıyoruz; daha fazla şehidimiz olmasın. Şehit ailelerini anlayışa davet ediyorum.”/yeni şafak