İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin savunma bütçesinin gelecek dört yıl içinde yüzde 8 azaltılacağını açıkladı.

Cameron, parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, 2015 yılına kadar ülkenin asker sayısının 7 bin azaltılarak, 95 bin 500 kişiye düşürüleceğini söyledi.

Tank ve ağır silahların sayısının da yüzde 40 azaltılacağını kaydeden Cameron, 2015 yılına kadar İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinden 5 bin, Deniz Kuvvetlerinden de 5 bin kişinin çıkarılacağını belirtti.

İngiliz savunma bütçesindeki kesintiler çerçevesinde ayrıca, Savunma Bakanlığından 2015 yılına kadar 25 bin sivil çalışan çıkarılacak. İngiltere'nin yıllık savunma bütçesi 37 milyar sterlindi.

Cameron bugünkü açıklamasıyla, 1998 yılından bu yana ülkenin savunma bütçesiyle ilgili ilk gözden geçirmesini açıklamış oldu. İngiltere Başbakanı, savunma bütçesinde kesintiye gittiklerini ancak savunma alanındaki harcamaların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 2 üstünde olacağını ve bunun da NATO'nun talep ettiği seviyeye uyduğunu bildirdi.

Afganistan operasyonlarında kesintiye gidilmeyeceğini söyleyen Cameron, İngiltere'nin dört nükleer denizaltısının yenilenmesini öngören 20 milyar sterlinlik programın ise 2016 yılına kadar ertelendiğini kaydetti. İngiltere'de bir sonraki genel seçimin 2015 yılında yapılması bekleniyor.

Savunma kesintisi planını hafta başında ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde paylaşan Cameron'ın, bu görüşmede kesintilere rağmen ülkesinin ABD ile birlikte yer aldığı denizaşırı görevlerde yeterli savunma teçhizatına sahip olacağı güvencesi verdiği tahmin ediliyor.

Bu arada muhalefetteki İşçi Partisi, iktidarın kesinti planını eleştiriyor. İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband, savunma bütçesiyle ilgili gözden geçirmenin aceleyle hazırlandığını savundu.

İngiltere'de hükümet, bütçe açığını gidermek ve ekonomiyi iyileştirmek için birçok alanda kesintilere ve vergi artışlarına gidiyor. Ülkede yarın da Maliye Bakanı George Osborne'un gelecek dört yılın kamu sektöründeki harcama sınırlarını açıklaması bekleniyor. Osborne'un, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin dünya servisi, British Council gibi ülkenin kurumlarının ödeneklerini de kamuoyu ile paylaşması öngörülüyor.

A.A.