İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kasım ayı için yürüteceğimiz BMGK dönem başkanlığı görevinin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Öncelikli konularının Sudan olacağını belirten Hague, 16 Kasımda BMGK'da Sudan'la ilgili tartışmaya başkanlık edeceğini bildirdi. Hague bu toplantıda, Sudan'da Ocak 2011'de barışçıl ve güvenilir bir referandum yapılmasının önemi ile Darfur'daki siyasi, insani ve güvenlik durumunun ele alınacağını kaydetti. İngiliz Dışişleri Bakanı, başkanlıkları döneminde Darfur'da kapsamlı bir barış anlaşmasına varılması için çalışacaklarını da söyledi.

İngiltere'nin başkanlığı döneminde BMGK'da bu ay içinde, Sudan'la ilgili toplantının yanı sıra terörle mücadele ve sivillerin korunmasıyla ilgili iki ayrı toplantı daha düzenlenecek. Bu ay içinde BMGK'da ayrıca, Kıbrıs ve Ortadoğu sorunları, Lübnan, Kosova, Irak gibi ülkelerle ilgili konuların tartışılması bekleniyor.

BMGK'nın geçici üyesi olan Türkiye de eylül ayında konseyin başkanlığını yürütmüştü. İngiltere, gelecek ay başında görevini ABD'ye devredecek.

A.A.