Seyit Rıza'nın Ruslara karşı savaştığını belirten Rüstem Polat, "Bu derece devletin yanında olan, devletle beraber olan bir insan, bugün devlete ihanetle suçlanıyor. Bu biraz da beni üzüyor" dedi.
 
"Dersim" tartışmaları AK Parti ve CHP arasında bir polemik haline dönüşürken, Dersim'in odak noktasında yer alan Seyit Rıza'nın torunu Rüstem Polat, İHA'ya açıklamalarda bulundu. Rüstem Polat, Gazeteci Yılmaz Özdil'in bugünkü köşesinde dile getirdiği ve Seyit Rıza'nın İngilizlerin ve Fransızların kuklası olduğu, kendilerine destek vermesi için İngilizlere bir mektup yazdığı yönündeki iddialarını değerlendirdi.
 
Yılmaz Özdil'in yazısını okumadığını fakat iddiaları duyduğunu söyleyen Rüstem Polat, Dersim olaylarının sorumlusu olarak gösterilen Seyit Rıza'nın 1915 yıllarında Osmanlı-Rus savaşının olduğu dönemlerde kendi milis gücüyle Erzincan bölgesine kadar giderek, Rus askerlerini geri püskürttüğünü belirtti. Rus askerinin tekrar saldırıya geçme ihtimaline karşı Seyit Rıza'nın Erzincan'da ev yaparak 2 yıl burada kaldığını belirten Rüstem Polat, "Bu derece devletin yanında olan, devletle beraber olan bir insan, bugün devlete ihanetle suçlanıyor. Bu biraz da beni üzüyor" diye konuştu.
 
Seyit Rıza'nın İngilizlere yazdığı iddia edilen mektup konusuna da değinen Polat, mektubun dedesi tarafından yazılmadığını, Baytar Nuri olarak bilinen Nuri Dersimi'nin mektubu yazarak İngilizlere gönderdiğini savundu ve kendisinin de mektup konusunu büyüklerinden duyduğunu kaydetti. Polat, "O dönemde Baytar Nuri tarafından kaleme alınan bir mektuptur. Zavallı Seyit Rıza'nın o dönemde kendisini kurtarabilecek kadar bile Türkçe'si iyi değil" dedi.
 
"BAŞBAKAN'IN SEYİT RIZA'YI SAHİPLENMESİ BENİ SEVİNDİRDİ"
0
Başbakan Erdoğan'ın grup toplantısında Dersim belgelerini açıklamasına ve Seyit Rıza'yı sahiplenmesine değinen Rüstem Polat, Başbakan'ın devlet adına Dersimlilerden özür dilemesinin kendisini sevindirdiğini söyledi. "Fakat bu kadarı yetmiyor" diyen Polat, "Bence grup toplantısında yapacağına, Başbakanlık mevkiinde yapsaydı. Daha uygun olurdu. Artık bunun arkasında ne kadar samimi bunu bilemem ama, yine de iyi bir adım, büyük bir gelişme... En azından o insanları gündeme getirdi" diye konuştu.
 
"DERSİM OLAYLARINI KILIÇDAROĞLU'NA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL"
 
Dersim olaylarını bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bağlamanın doğru olmadığını söyleyen Rüstem Polat, Kılıçdaroğlu'nun da Başbakan Erdoğan'a Dersim olaylarına ilişkin arşivlerin açılması için destek vermesi gerektiğine vurgu yaptı. CHP Diyarbakır İl Başkanı'nın görevden alınmasını değerlendiren Rüstem Polat, "Bence onun kendi inisiyatifine dayanarak almış olduğu bir karardır. Onun görüşü... Dersimlilerden özür diledi ama bundan Genel Merkez'in, Kemal beyin haberi var mı, yok mu onu bilemiyorum" dedi.
 
"DEDELERİMİZİN MEZARI BELLİ OLSUN"
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşeceklerini fakat görüşmenin iptal olduğunu belirten Rüstem Polat, bu görüşmenin daha sonra gerçekleşeceğini söyledi. Arşivlerin açılması ve dedelerinin mezarlarının bulunması taleplerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de ileteceklerini belirten Rüstem Polat, "Hakkımız olan duadır, Kuran'dır, gidip en azından bir Fatiha okumak hakkımızdır. Bunu halen o kuşkuyla, o yarayla yaşıyorum. Bu insanlarımızın neden mezar yerleri belli değil. Ben de hakkım olan o ziyareti yapayım. Kayıp kızlarımızın nerelere verildiği belirlensin" ifadelerini kullandı.
 
Barış dolu bir Türkiye'de yaşamak istediklerinin altını çizen Polat, "Bizim art niyet, kimseye kuşkumuz, kinimiz, düşmanlığımız olamaz. Böyle bir niyetimiz yoktur. Sadece bunları bize açıklarlarsa memnun oluruz, bahtiyar oluruz. Ne mutlu ki, hükümetimiz bu dönemde bu konuları gündeme getirdi ve bizleri sevindirdi" diye konuştu.