Edinilen bilgiye göre, Kuşadası"nda ev satın alarak Kuşadası"na yerleşen yaklaşık 5 bine yakın yabancı uyruklulardan, İngilizler ve İrlandalılar başta olmak üzere 2 bine yakını evlerini satışa çıkardı. Yabancılar, Amerika"dan başlayıp, küresel hale dönüşen ekonomik kriz nedeniyle mortgage taksitlerini ödemekte zorlandıklarını belirterek, tek çareyi evlerini satmakta bulduklarını belirtirken, bazı yabancılar ise gelir sağlayıp borçlarını ödeyerek evlerini kurtarabilmek için villalarını apart otel gibi kullanmaya başladı.
Bu arada, yabancı uyrukluların satın aldıkları evleri satışa çıkarması emlak ve inşaat sektöründe büyük krizi yol açtı. Fethiye'de yaşayan 2 bin 500 İngiliz, evlerini satışa çıkardı. Emlakçılar, Kuşadası"nda bir yandan mevcut evlerin satışa çıkarıldığını bir yandan da yabancıların isteklerine göre yapılan 20 binin üzerindeki konutun ise alıcı beklediğini vurguladılar. Kuşadası"nda faaliyet gösteren Petek Emlak"ın sahibi Ferda Külahçı, emlak satış işlerinin son 5 aydır durma noktasına geldiğini söyledi. Satış yapamadıkları gibi ev satın alan yabancıların da bu evlerini satışa çıkardığını kaydeden Külahçı, “İşlerimiz son 3-5 aydır çok kötü durumda satışlarımız da durmuş durumda ekonomik kriz sebebinden ev sahipleri evlerini satıyorlar. Türklerin evlerini sattıkları gibi yabancılarda daha önceden aldıkları evleri satmaya başladılar. Aslında tam ev alınacak zaman iki ay önce 120.000-150.000 Euro"ya alınan bir ev şuan 80.000-100.000 Euroya alınabilir ancak ekonomik kriz olduğu için evler alıcı bulamıyor. Bir emlakçı olarak benim görüşüm turistlerin beklemesi gerekiyor” dedi.
Öner Avukatlık Bürosu"nda emlak danışmanlığı yapan İngiliz uyruklu Türk vatandaşı Trace Özdemir ise 14 yıldır Türkiye"de olduğunu ve böyle bir kriz ile ilk defa karşılaştığını söyledi. Avukatlık bürosunda yabancılar departmanında çalışan Trace Özdemir, “Beş sene önce çok sayıda yabancı ev satın aldı. Kuşadası güzel bir yer olduğu için çok ev satışı yapıldı. Ancak ekonomik kriz yüzünden ve pişman oldukları için yabancılar evlerini satıyorlar. Pişman olmalarının bir diğer sebebi ise ev satın alınırken emlakçıların profesyonel olarak çalışmamasıdır. Bana göre emlakçıların profesyonelce çalışması gerekmektedir ” diye konuştu.