İngiliz'in yazarın altı ay önce Türk vatandaşlığı için yaptığı müraacatın kabul edilmemesi üzerine sınırdışı edilecegi bildirildi.

Dün akşam saatlerinde Bodrum'un Gümüşlük Beldesi´nde yaşayan ve altı ay önce Türk vatandaşlığına geçmek için İçişleri Bakanlığı'na müracaatta bulunan 71 yaşındaki Daniel Koplowitz, jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Yaklaşık 5 ay önce eczacı sevgilisi Nesrin İnceoğlu tarafından 300 bin dolar dolandırıldığını iddia ederek eylem yapan, 1975 yılında ise Türkiye'ye gitarının içerisinde uyuşturucu satarken yakalanıp 12 yıl hapis yattıktan sonra, hapis yıllarını Kara Fatma´nın Sarayı isimli kitapta anlatan Koplowitz, Türk vatandaşlığına kabul edilmediği, oturma süresinin dolması ve bu süreyi uzatmak için yaptığı müraacatın da kabul edilmemesi üzerine İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla sınırdışı edilmesine karar verildiği bildirildi. Gümüşlük jandarma karakoluna götürülüp ifadesi alınan Koplowitz´in, daha sonra evinden eşyalarını almasına izin verildi.

Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne getirilişi sırasında soğukkanlı olan ve Bodrum ve Türkiye'ye mutlaka geri geleceğini söyleyen İngiliz yazar, ``Ben Türkiye ve Bodrum aşığıyım geçmişimde hatalar olabilir kimin hatası yok ki, ancak hayatımın en büyük darbesini Türk sevgilimden yedim, mal varlığımın büyük bölümünü sevgilim dolandırdı, buna rağmen Bodrum aşığıyım ve burada ölmek istiyorum, şu anda yasalar gereği buradan ayrılıyorum, ancak mutlaka geri geleceğim. Burası benim ikinci vatanım. Ayrıca Türk vatandaşı olma isteğimin kabul edilmemesi beni şoke etti. Gerekirse bir kez daha müracaat edeceğim. Çünkü şu anda aslında gerçek ülkemden ayrılıyorum'' dedi. Elinde valizi ile Emniyete getirilişi sırasında gazetecilerin sorularına ``Gerçekten kötü bir durum hiç beklemiyordum, çok üzgünüm'' diyen Koplowitz´in yarın (cumartesi) sabah saatlerinde Muğla Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edilerek işlemleri yapıldıktan sonra sınırdışı edilceği belirtildi.

DANİEL KOPLOWİTZ KİMDİR?

İngiltere'de, Wiltshire'daki bir mülteci kampında doğup Londra'da büyüyen, Öğrenimini tamamladıktan sonra matematik öğretmeni olarak çalışan Koplowitz, esrar bulundurmak ve satmak suçlarından, İran, Pakistan, Afganistan, İsveç ve Fas'ta hapis yattı. 1975 yılında Suriye sınırında Türkiye'ye esrar sokmaya çalışırken yakalanıp, idam cezasına çarptırıldı. Cezası müebbete ardından da 36 yıla indirildi. Antakya, İstanbul, Burhaniye ve İzmir'de, toplam 12 yıl hapis yatan Koplowitz, Cezaevinde kitap yazmaya başladı. Tahliye olduktan sonra İngiltere'ye gittiyse de kısa süre sonra İstanbul'a geri dönüp Türkiye'de yaşamaya başlayan Koplowitz, 2000 yılında hasta babasına bakmak için Berlin'e gitti babasının 2002'deki ölümünden sonra Gümüşlük'e yerleşen Koplowitz, yazdığı kitapta yer alan bazı öyküler ise daha önceden `Hilalin Işığında' (Cem Yayınevi, 1990) adlı kitapta basılmıştı.

Yazarın ayrıca, Penguin ve Academica International tarafından yayımlanan İngilizce ve matematik ders kitapları bulunmakta.


HÜRRİYET