YAŞ toplantı öncesi ve sonrasıyla kırılma anıydı. İstifa eden kuvvet komutanları krizi başarıyla savuşturuldu. Önce YAŞ masasında Başbakan Erdoğan masaya tek başına oturdu. Sonra da MGK'da oturma düzeni değişti. Son adım 30 Ağustos törenlerinde atıldı.
 
Sivil iradenin asker üzerindeki tartışmasız egemenliği Avrupa basınının gündeminden düşmüyor.
 
BBC Türkçe Servisi İngiliz Times gazetesi'nin haberine yer verdi. Buna göre 30 Ağustos törenlerinde tebrikleri Gül'ün kabul etmesi TSK üzerindeki hâkimiyetin son işareti.
 
İngiliz Times gazetesi Türkiye'de 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde, tebrikleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabul etmiş olmasının, hükümetin ordu üzerindeki kontrolünün arttığının bir başka işareti olduğunu yazdı.
 
Gazete, kısa haberinde, subay ve generallerin gözaltına alınmasını protesto eden Genelkurmay Başkanı ve üç kuvvet komutanının istifa ettiklerini hatırlattı.
 
Gazete ayrıca, bir arka plan bilgisi olarak, Türkiye'de ordunun 1923 yılından beri üç kez darbe yaptığını ve dört hükümeti görevden uzaklaştırdığını da kaydetti.
 
TEKLİF GENELKURMAY'DAN GELMİŞTİ
 
Cumhurbaşkanı Gül'e bu kabulu yapma teklifi geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'den gelmiş, Gül de teklifi çok doğru bulduklarını belirtmişti.
 
Gül şunları söylemişti:
 
"Bu 30 Ağustos'ta başkomutan olarak bütün kutlamaları ben kabul edeceğim. Bu, Genelkurmay Başkanımızın teklifidir. Düşünce onlardan geldi. Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımız MGK'dan önce yaptığımız konuşmada Genelkurmay Başkanı'nın getirdiği bir düşünceydi. Biz de çok doğru bulduk. Uygulama bundan sonra böyle olacaktır. Geçen Askeri Şura'da da, Milli Güvenlik Kurulu'nda da yeni uygulamaları herkes takip etti. Silahlı Kuvvetlerimiz de komutanlarımız da bundan çok memnundur. Bunlar hep olması gereken şeyler. Her şeyin bir zamanı var demek ki..."
 
BBC