İngiltere’de silah taşıması yasak olan polise, 7 kente yayılan isyan ve yağmayı durdurması için plastik mermi ile ateş açma izni verildi.
 
İngiltere’de siyahi bir çete üyesinin öldürülmesi sonrası Londra’da başlayan ve her geçen gün diğer şehirlere de yayılan yağmalama olayları sonrasında başbakan David Cameron, “Cobra” adı verilen acil durumlar komitesini topladı. Toplantı sonucunda sokaklarda düzeni yeniden sağlamak için her türlü önlemin alınmasına karar verildi. 
 
Bu kapsamda normal şartlarda silah taşımayan İngiliz polisine plastik mermi kullanımı yetkisi verilmesinin yanısıra İçişleri Bakanı’nın ‘Ben tazyikli su kullanılmasına karşıyım, biz İngiltere’de sorunları ikna yoluyla çözeriz’ sözlerine rağmen polisin tazyikli su kullanılabileceği kararı da alındı. Londra sokaklarındaki 6 bin polisin yağma olayları karşısında çaresiz kalması üzerine sevkedilen 10 bin ekstra polis, dün sokaklarda güvenliği sağlamayı başardı. Ancak bu kez de Manchester kentinde büyük yangın ve yağma olayları yaşandı.
 
3 kişi daha öldü
 
Yine aynı şekilde Liverpool, Bristol, Birmingham, Leicester gibi kentlerde de sokak çetelerinin faaliyetleri sürdü. İngiliz polisinden yapılan açıklamada 7 kente sıçrayan olaylarda 1100’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Dün gelen bir haber ise olayların daha da büyüyebileceği endişesi yaşattı. 
 
Londra’da 3 Müslüman Asyalı’nın cami çıkışında çetelerin saldırısına uğradığı ve mahallelerini savunmaya çalışırken bir otomobil tarafından ezilerek öldürüldüğü açıklandı. Twitter paylaşım sitesinde Hackney ve Peckham gibi mahallelerde dükkan ve evlerini çetelere karşı savunan Türkler’e ise övgü yağmaya devam ediyor. “Türkler polisin yapamadığını yapıyor diyen İngilizler, “Türkler gibi kendimizi savunalım” sloganıyla organize oluyor. Bu amaçla Amazon internet sitesinin İngiltere şubesinde en çok satan ürünler beyzbol sopası ve cop oldu.
 
‘Sokakları biz temizleriz’
 
İngiltere’de aşırı sağcılar, ülkede yüzlerce gencin katıldığı gösterileri bastırmak için sokaklara dökülmeye hazırlandıklarını duyurdu. Müslüman ve göçmen karşıtı İngiliz Savunma Ligi’nin lideri Stephen Lennon, örgütün bin kadar üyesinin, örgütün merkezi olan Luton’da ve Manchester dahil olmak üzere kargaşanın yaşandığı diğer bölgelerde sokaklara dökülmeyi planladığını söyledi. Lennon, “Ayaklanmaları durduracağız, polis bununla baş edemiyor” dedi.
 
Londra için endişeleniyor
 
Kendi ülkesindeki Yeşil İsyanı çok kanlı şekilde bastıran İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İngiltere’de polisin göstericilere müdahalesini eleştirerek, Batıda sosyal bir patlamadan endişe ettiğini söyledi. İngiliz yetkililere nasihat ettiğini belirten Ahmedinecad, “Halka karşı bu vahşice davranış kabul edilebilir değil” ifadesini kullandı. İngiltere’de gerçek muhalefetin sokaklarda şiddet uygulanan halk olduğunu söyleyen Ahmedinecad, “İngiliz yetkililer, halkın sözünü dinlemeli ve kabul etmeli” dedi.