İngiltere'nin başkenti Londra'da 2009 yılında yapılan G20 zirvesindeki protesto gösterileri sırasında hayatını kaybeden Ian Tomlinson ile ilgili soruşturmada, polisin "aşırı ve gerekçesiz" güç kullandığına karar verildi.

Soruşturma jürisi, Simon Harwood adlı polis tarafından itilerek düşürülen ve kısa süre sonra da ölen 47 yaşındaki gazete satıcısı Ian Tomlinson'ın "hukuk dışı müdahale sonucunda hayatını kaybettiği" kararını verdi.

Kararın konuya ilişkin yasal süreci yeniden başlatması beklenirken, jüri 4 buçuk saatlik toplantının ardından, polis memuru Harwood'un, kapitalizm karşıtı gösterilerin yapıldığı ve polisin bulunduğu yerde yürürken itilen Tomlinson'a "aşırı ve gerekçesiz" güç uyguladığını belirtti.

Jüri ayrıca, Londra'daki protestolara katılmayan Tomlinson'ın polise yönelik bir tehdit oluşturmadığını bildirdi.

İngiltere'deki Suç Mahkemesi geçen yıl, polis memuru hakkında dava açılmayacağına hükmetmişti. Bu kararın, Tomlinson'ın ölüm sebebi konusunda uzmanların görüş birliğine varamaması nedeniyle alındığı açıklanmış, ancak hükümete bağlı Kraliyet Savcılık Kurumu, olaya ilişkin kanıtları yeniden gözden geçirmeye karar vermişti

Tomlinson'ın ailesi bugün jüri tarafından açıklanan karardan memnun olduklarını belirterek, önlerinde uzun bir yasal sürecin bulunduğunu söyledi.

Basına da yansıyan protesto günü görüntülerinde, bir polis memuru Tomlinson'ı yere iterken görülüyordu.

A.A.