İngiltere Parlamentosunda bazı temsilcilerin, Müslüman milletvekilleri ve personel için pişirilen yemeklerde kullanılan helal kesim eti yemek istememesi üzerine İslami usullere aykırı kesilen etlerin Müslüman vekil ve çalışanlara yedirildiği ortaya çıktı.

Hayvanlar boğazlanarak kesildiği için helal kesim et yemek istemeyen Hıristiyan üyelerin helal et servisini yasakladığı ortaya çıkarken, Müslüman temsilci ve çalışanlar, bu tavrı kendilerine hakaret saydıklarını söylediler...

Daily Mail'in dünkü nüshasında yer alan habere göre, İngiltere Parlamento binasında hizmet veren milletvekilleri ve personele hizmet veren 23 lokantada helal et kesim et kullanılmasının engellendiği ve bazı Müslüman Lord, vekil ve personelin durumdan haberdar olmadığı için "helal kesim" yerine "necis et" yedikleri anlaşıldı.

"Biz helal kesim et yemeyiz" diyerek yasağa ön ayak olan Hıristiyan milletvekilleri, kamuoyundan gelen tepkilerin arttığını bahane gösteriyorlar. Parlamento sözcüsü ve Westminster Sarayı'nda görev yapan Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası üyeleri yasağı doğruladı.

Lordlar Kamarası'nın Müslüman temsilcilerinden Lord Ahmed, "Kandırıldığını, bu tavrın kendilerine hakeret sayılacağını belirterek, yasağın kaldırılmasını istedi.

Bilindiği üzere Yahudi ve Müslüman inancında kesilen hayvanın kanının akması gerekiyor, hayvan uyuşturularak kesildiğinde kan akmadığı için bu tarz kesim etler haram sayılıyor. Hayvanların uyuşturularak kesilmesini savunan ve uyuşturulmadan hayvan kesmeyi hayvanlara eziyet gören kesimler Helal ve Koşer kesim usülüne karşı çıkıyorlar.

Öte yandan ülkede pek çok lokanta ve restoranlar zincirinin helal kesim hizmeti vermeye başladığı dikkat çekiyor. Aralarında ünlü markaların da bulunduğu fast food zincirlerinin Helal Et servisi yapmaya başlaması, Müslümanlardan korkanları tedirgin ediyor...

Kamuoyu baskısı olduğunu savunan vekiller de bu tarz servis yapan mağaların sayısının artmasının halktan tepki görmeye başladığını ve "şeriat hükümleri gittikçe yayılıyor, bu tehlikeli" dediklerini belirtiyorlar.

Öte yandan İngiletere Kilisesi Müslümanlara destek çıktı. İngiltere Kilisesi üyerilerinden Alison Ruoff, parlamento üyelerinin yasağının ikiyüzlülük olduğuna inandığın söyleyerek, diğer devlet kurumlarında helal et servisi yapılırken niye Parlamento binasında Helal Et Servisi yaptırmıyorlar?" diye sordu.

Haber7