Silah ihracatı kontrolüyle ilgili, hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinden oluşan komite, İngiltere'nin şimdiki ve önceki hükümetlerini, Libya, Mısır ve Bahreyn gibi ülkelere silah ihraç ederken, "bu silahların iç ayaklanmaları bastırmak için sivillere yönelik kullanabileceği ihtimalini dikkate almamakla" suçluyor.

İngiliz hükümeti ise, şu anda sorunların yaşandığı birçok ülkeyle silah ihracatı anlaşmalarının iptal edildiğine dikkati çekiyor.

BBC, İngiltere'nin geçen yıl, iç ayaklanmaları bastırmak için bazı ülkelere silah ihraç ettiğini aktararak, Libya'ya askeri mühimmat ve göz yaşartıcı gaz, Bahreyn'e tüfek, tabanca ve el bombası, Mısır'a ise zırhlı araç ve silah satıldığını kaydetti.

Komite, mevcut İngiliz hükümetinin ocak ayından bu yana toplam 160 silah ihracat anlaşmasını iptal etmekte "çok istekli davranmadığını" bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin ihraç ettiği silahların Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki protestolarda sivillere yönelik kullanıldığına ilişkin bir kanıtın bulunmadığını belirtirken, komite mevcut Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti ile bir önceki İşçi Partisi hükümetinin bu riski göz ardı ettiğini savunuyor.

A.A