Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü onuruna İngiltere Kraliçesi tarafından Buckingham Sarayı’nda verilen yemeğe ilişkin haber, fotograf ve görüntülere İngiliz medyasında geniş yer aldı. BBC, "Üst düzey kraliyet protokolünün uygulandığı yemekte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, frak giydi" derken, Telegraph, "ihtişam, resmi geçit ve çarpıcı ökçeler" başlıklı haberinde "Hayrünnisa Gül’ün 15 santimetrelik gri topuklu ayakkabılarıyla evsahibi Kraliçe 2. Elizabeth ve Edinburg Dükü Philip’in yanında yükseldiğini" yazdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Londra ziyareti ve Buckingham Sarayı’ndaki görkemli karşılamaya ilişkin haber ve özellikle atlı arabaya ait fotoğraflar, İngiliz medyasında yankı buldu. BBC, "Üst düzey kraliyet protokolünün uygulandığı yemekte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, frak giydi" derken, Telegraph, "ihtişam, resmi geçit ve çarpıcı ökçeler" başlığını kullandığı haberinde "Hayrünnisa Gül’ün 15 santimetrelik gri topuklu ayakkabıları"na dikkat çekti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, ülkeye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna Buckingham Sarayı’nda resmi akşam yemeği verdiğini belirtirken, "Üst düzey kraliyet protokolünün uygulandığı yemekte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, frak giydi" dedi.


BBC şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı Gül salona Kraliçe 2. Elizabeth ile girdi. Gül ve Kraliçe Elizabeth’nin peşinden Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe Elizabeth’in eşi Edinburg Dükü Philip, Gül’ün ziyaretine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu salondaki yerlerini aldı." Yemekte Kraliçe ve Gül tarafından yapılan konuşmalarının bazı bölümlerine dikkat çeken BBC, "İngiltere’ye her yıl en fazla iki kez devlet başkanı düzeyinde resmi ziyaret yapılıyor.

Bu ziyaretlerle, ağırlanan Cumhurbaşkanının ülkesi ile İngiltere arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amaçlanıyor" dedikten sonra şöyle devam etti: "Ziyaret için tarihe gönderme yapan ayrıntılar seçildi, Saray’daki yemek için, İngiltere’ye 1867’de ilk kez devlet ziyareti düzenleyen Sultan Abdulaziz’e verilen yemekte kullanılan Buckingham Sarayı’nın Müzik Salonu kullanıldı. Yemek sırasında, 1867’de çalınan parçalar çalındı."

-"İHTİŞAM, RESMİ GEÇİK VE ÇARPICI ÖKÇELER"-

Bu arada, İngiliz gazetelerinde yer verilen haber ve fotoğraflara da dikkat çeken BBC Türkçeye göre, Daily Telegraph gazetesi haberi, ilk sayfadan "Saray’da bir Doğu tadı" başlığı altında duyururken, Cumhurbaşkanının eşi Hayrünnisa Gül’ü öne çıkaran bir fotoğrafa yer verdi.

İç sayfalarında da Kraliyet karşılamasını "ihtişam, resmi geçit ve çarpıcı ökçeler" başlığı ve çeşitli fotoğraflarla aktaran gazete, "Hayrünnisa Gül’ün 15 santimetrelik gri topuklu ayakkabılarıyla ev sahibi Kraliçe 2. Elizabeth ve Edinburg Dükü Philip’in yanında yükseldiğini" yazdı.

Independent gazetesinin iç sayfalarında ise, yine Hayrünnisa Gül’ü bu kez yanında Edinburg dükü Philip’le atlı arabada saraya ilerlerken gösteren bir fotoğraf göze çarpıyor.(ANKA)