Merkez Bankası'nın cesur faiz adımı içerde ve dışarda geniş yankı bulurken, MB'nin bu indirimleri karşısında bankaların da kredi koşullarını yumuşatması bekleniyor.

Bankaların düşen faize rağmen hala temkinli davrandığını belirten reel sektör temsilcileri, “Merkez elinden geleni yapıyor. Bankalar MB'ye ayak uydurmalı” dedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, önceki gün piyasa yorumcularını bir kez daha terse yatırmayı bildi. Hemen hemen herkesin 0,50 puanlık indirime gidileceği öngörüsünü boşa çıkaran Kurul, 150 baz puanlık indirimle faiz oranlarını yüzde 11,5 seviyesine indirdi. 3 ayda 500 baz puan indirime giden Merkez Bankası, attığı bu cesur adımla içerde ve dışarda alkışlanırken, bu indirimlerin bankaların kredi faizlerine de yansıması gerektiği yorumları gelmeye başladı.

BU SÜREÇ İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Bankaların yıllık tüketici kredilerine uyguladığı ortalama bileşik faiz yüzde 20-25 seviyelerinde. MB'nin şok indiriminin ardından gösterge tahvil ise dün itibariyle yüzde 4'e yakın gerileyerek yüzde 14,7 seviyelerine indi. Bu ortamda bankaların hala fahiş oranlarla kredi vermeye çalıştığını anlatan reel sektör temsilcileri, “MB'nin attığı bu adıma bankalar cephesinden de bir karşılık şart. Merkez Bankası'nın faiz jestini bankacılık kesimi iyi değerlendirmeli” yorumunda bulunuyorlar.

BANKALARIN ELİNDE PATLADI

Önceki aylarda reel sektör temsilcileri, bankaların kredi verme konusundaki ketum davranışlarını sert biçimde eleştirmiş ve “Bu dönemde siz bizim yanımızda değilseniz, işler düzelince de biz sizin yanınızda olmayacağız” çıkışında bulunmuşlardı. Gösterge tahvil faizlerinin yüzde 23-25'lerde seyrettiği dönemde reel kesime para satmakta ketum davranan bankalar bunun yerine parayı kasada tutma yolunu seçtiler. Gelinen noktada gösterge tahvilin getirisi yüzde 14'lere kadar geriledi. Yüzde 25'ten yüzde 14'e dek süren faiz düşüşünde bankalar, bu düşüşü kendi oranlarına yansıtmayı başaramadı. Bankaların verdiği kredilerin faizinde düşüş olmayınca da kredi piyasası tıkandıkça tıkandı. Bankalar bu tıkanıklığı aşma yolunda bir adım atmayınca, para atıl durumda bankaların elinde patlama riski ile karşı karşıya.

BÖYLE GİDERSE PARA SATAMAZLAR

Bu konuya ilişkin yorumda bulunan reel sektör temsilcileri “Bankaların kapı kapı dolaşıp kredi kartları dağıttığı dönemleri iyi biliyoruz” serzenişinde bulunuyorlar. Yeni Şafak'a konuşan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Bankaların kredi konusundaki katı davranışlarını sona erdirmeleri gerekiyor” dedi. Reis ayrıca şunları söyledi: “Bankalar ile benim aramda hiç bir fark yok. Ben pirinç satıyorum banka da para satıyor. İkimiz de ticaret yapıyoruz. Onlar işadamlarıyla müşterileriyle var bu piyasada. Talep edildiğinde kullandırmadıkları kredileri, böyle giderse kullandırmak istediklerinde işadamı bulamayacaklar.”



Bankalar görüşme odasına...



MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan: Merkez Bankası bir atak daha yaptı. Enflasyonun olduğu bir ortamda biraz daha düşmesini bekleyebiliriz. Merkez Bankası'nın göstermiş olduğu bu teveccühe bankaların da karşılık vermesi gerekiyor. Bu adımı iç tüketimi canlandırma noktasında teşvik ettirmeliyiz ki insanlar alışverişlerini yapsın.


Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu: Merkez Bankası'nın son birkaç ay içerisinde uyguladığı cesaretli faiz politikalarını olumlu buluyorum. Bu olumlu tavrın devamında bankaların faizlerini düşürerek piyasaları rahatlatmaları çok önemli. İşletmeler açısından faizlerin maliyetleri çok önemli.


Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis: Türkiye'deki bankaların hatırı sayılır bölümü yabancı sermayeli. Kriz ortamında temkinli davranıyor ve kredi verme konusunda pek istekli olmuyorlardı. Fakat Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ile bu uygulamaların önüne geçilecek. Pek çok iş adamı şu anda rahat bir nefes aldı. İndirim devam etmeli. Hatta enflasyon rakamlarına göre at başı gitmesi gerekiyor.


Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Merkez Bankası kriz sürecinde para politikasını iyi yönetiyor ve indirimlere de devam etmesi gerekiyor. Türkiye'nin artık enflasyon hedeflemesinin 2-3 puan üzerinde reel faize alışması lazım ki işlerimizi düzgün yapalım. Türkiye bu kadar büyük bir ekonomiye sahipken neden bu kadar fazla faize katlanıyor, anlamıyorum.


Türkiye, beklentilerin ötesinde adımlar atıyor

İngiltere 'de yayımlanan Financial Times gazetesi, “Türkiye'de Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı piyasaları şaşırttı” başlığını kullandı. Doğu Avrupalı komşularının para birimlerini desteklemek adına faizlerini arttırmayı düşündükleri noktada Türkiye 'nin bu adımının piyasalardaki beklentilerin ötesine geçtiğine işaret edilen haberde ayrıca Türkiye'nin sorunlarla dolu bölgesinde, nispeten iyi dayandığı yolundaki inançlarını desteklediği değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz oranlarında daha ileri indirimlerin yapılması ihtimalini tümüyle reddetmediği de belirtilen haberde, senenin sonunda enflasyon hedefinin tutturulacağına dair açıklamalara da yer verildi. Haberin son bölümünde de, Unicredit adlı şirketin analistlerinin Türkiye'nin bölgesindeki diğer pek çok ülkeye oranla “belirgin biçimde daha iyi pozisyonda olduğuna” dair görüşlerine yer verildi ve bu uzmanların, “iç tüketim, büyümenin büyük destekçisi olduğu için, her türlü teşvik edici tedbir son derece değerli olacaktır” dediklerine dikkat çekildi.


Yeni Şafak